A szeretet nagykárolyi oázisa

A nagyvilág, de legalábbis a Kárpát-medence lelki központja volt kedd délben Nagykároly. A Kossuth-rádió a Kalazanci Szent József római katolikus templom búcsújára való tekintettel az impozáns templom harangjainak hangját szórta szét az éterbe. Megemlítették ugyanakkor azt is, hogy a zárdaépület megszentelésére is akkor került sor.

Ismét imádsággal teli gyerekzsivaj tölti meg a nagykárolyi zárdaépületet. Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök a felavatóünnepségen ezért mondott köszönetet mindenkinek, aki hozzájárult mindehhez.

– Elsősorban a szegény gyermekek iránt kötelezzük el magunkat. Minden helyen és minden időben azt keressük, hogy milyen módon szolgálhatjuk Istennek azt a tervét, amelyben elgondolta a velünk és köztünk élő nehéz sorsú gyermekekről való gondoskodást – vallott karizmájukról Kürti-Bokor Judit nővér. A piarista nővérek 2004-ben telepedtek meg Nagykárolyban, és családtípusú gyermekotthont hoztak létre. 2009 óta pedig szociális napközit is működtetnek. Abban a hat évvel ezelőtti évben egy nagyszabású európai uniós pályázatot készítettek mindezen szolgáltatásaik bővítésére, illetve az egykori zárdaépület felújítására. 2013-ban alá is írták a szerződést, mely a két épület teljes felújítását célozta meg. A korábbi otthonukban 21 lánygyermeket neveltek, az új székhelyükön pedig négy családba szervezve összesen negyvennégy gyermeknek – egyaránt lányoknak és fiúknak – tudnak biztosítani otthont.

– Kedves barátaink, az álmunk megvalósult. Köszönet ezért a sok jó szándékú embernek! – a piarista nővér sokakat név szerint is felsorolt, de mindenkinek köszönetet mondott. Elmondta továbbá, hogy rendjének házait szerte a nagyvilágban oázisoknak nevezik, és itt, Nagykárolyban is az minden vágyuk, hogy ez a gyerekotthon is igazi oázis legyen, a békesség, a barátság és a szeretet oázisa.

A zárdaépület előtti udvaron megtartott alkalmon példaértékűnek nevezte a nővérek munkáját Kovács Jenő nagykárolyi polgármester: „Sok Judit nővért adjon nekünk a Jóisten!” A lélekmelengető rendezvényen egyébként jelent volt Pataki Csaba szenátor, a megyei RMDSZ-szervezet elnöke és Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is. Schönberger Jenő megyéspüspök beszédében utalt a múltra. Közte arra a pillanatra, amikor is több mint száz esztendeje a nagykárolyiak, az itteni nehéz sorsúak, az árvák szolgálatára létrehozott épületet megszentelte az akkori megyéspüspök. A jelenre, sőt, a jövőre is gondolt a megyéspüspök. Méltatta a piarista nővérek áldozatvállalási készségét, ám figyelmeztetett arra, hogy az ő erejük is véges. Hogy a zárda felújulhatott, és hogy az rendeltetésszerűen működhessen szükség van a többiek, a mi segítségünkre. Erre kért áldást.

A város egyik jellegzetes épületéről könyvet is megjelentettek a nővérek. Dr. Hágó Attila Nándor régész, a városi múzeum vezetője méltatta a kötetet, mely számos, Nagykároly történetéhez kötődő adalékot is tartalmaz. A rendezvény keretében a Kalazanci Szent József-templom kórusa szolgált Visnyai Csaba karnagy vezetésével. A nővérek neveltjei közül is többen kedveskedtek énekkel, történettel. Az ünnepélyes szalagátvágást követően a püspökatya és a nővérek vezetésével mutatták meg a nagykárolyiaknak az ismét a város oázisaként működő épületet.