Felépültek a rovartanyák

A „Rovartanya – egy gazdaságos és környezetbarát módszer a fenntartható földművelésért” egy új, Romániában először bemutatkozó kezdeményezés, amelynek célja az agrár-ökoszisztémák degradálásának mérsékelése a beporzó- és ragadozó rovarfajok aktív védelmével.

Az E-Consult Egyesület Szatmárnémeti 2015. március elsején indította el a projektet, amelyet az EGT 2009 – 2014 közötti időszakra vonatkozó támogatásából finanszírozott, a Civil Támogatási Alap Romániában program keretén belül. A projekt visszanemtéritendő támogatása 73 974 euró.

A projekt első hét hónapjában 40 rovartanya (mesterséges menedék) készült el és került kihelyezésre Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyékben. A kihelyezett rovartanyák pontos helye ITT megtekinthető. A kihelyezett természetvédelmi eszközök révén az ország észak-nyugati régiójának 40 településén járult hozzá a projekt a beporzó és ragadozó rovarok aktív védelméhez. Amellett hogy mesterséges menedéket nyújt a célfajoknak, a rovartanyák modellként is szolgálnak a közösségek számára, úgy támogatva a fenntartható földművelést.

Hogy felhívjuk a figyelmet a beporzó és ragadozó rovarok védelmének fontosságára, találkozókat szerveztünk a helyi közösségekkel. Eddig 6 informáló jellegű találkozóra került sor, melyen 146 személy vett részt. Ezeken egy multimédiás bemutató és szabad beszélgetés keretében informáltuk a lakosságot a beporzó és ragadozó rovarok gazdasági és természetvédelmi jelentőségéről, melyet a településen elhelyezett rovartanya felavatása követett.

Projektünk fontos célkitűzése a fiatal nemzedékek környezeti nevelése. Az eddig eltelt 7 hónapban 26 településen összesen 950 gyermeket és fiatalkorút vontunk be ezekbe a tevékenységekbe. A multimédiás bemutatók mellett gyakorlati foglalkozásokat is tartottunk, tematikus játékok és szabadtéri foglalkozások keretében ismerkedhettek meg a résztvevők a rovarok jelentőségével, a rovartanyák környezeti és gazdasági hasznával és készítésének módjával.

Hogy a célfajokkal és a projekttel kapcsolatos információkat minél szélesebb közönséghez eljuttassuk, készült egy plakát és egy szórólap is. A 600 példányban megjelent kétnyelvű plakát a legfontosabb információkat foglalja össze a rovartanyákról, mint a fenntartható gazdálkodás gazdaságos és környezetbarát módszeréről. A plakátokat a projektben résztvevő települések forgalmas pontjain tettük ki. A szórólap a ragadozó rovarok, és a beporzást végző magányos méhek fontosságára hívja fel a figyelmet. E fajok védelmének gazdasági és természetvédelmi jelentősége mellett a darázs-garázs vagy rovartanya elkészítéséhez szükséges legfontosabb tudnivalókat is tartalmazza. A 4000 példányban (2000 magyar nyelvű és 2000 román nyelvű) kiadott nyomtatványt a projekt különböző tevékenységei során terjesztjük.

Egyesületünk és projektünk láthatóságának növelése érdekében létrehoztuk az E-Consult Egyesület Facebook oldalát, szervezetünk honlapja pedig kivitelezés alatt áll.

A projektet a célfajok drasztikus csökkenése hívta életre. A különböző beporzó és ragadozó rovarok egyedszámának csökkenésének fő okai a növényvédőszerek intenzív és mértéktelen használata, a természetes élőhelyek zsugorodása és a hagyományos menedékhelyek eltűnése. Projektünk 2016. április 30-ig tart.

Az EGT és Norvég támogatásokkal kapcsolatos hivatalos információk megtalálhatóak a www.eeagrants.org honlapon.

Hivatalos információk a Romániai Civil Támogatási Alapról a www.fondong.fdsc.ro honlapon találhatók.

(Az egyesület közleménye, valamint felvételei.)