2016-os naptár a régi Erdélyről nemzetstratégiai töltettel

Dokumentum értékű szép falinaptárt hozott tető alá idén is a Százszorkép Kiadó. A 2016-os Erdély anno és mostban olyan régi ritka erdélyi képeslapokkal találkozhatunk, amelyek helyenként több mint száz év után lettek újrafotózva. Az időutazás során elgondolkodtató látni azt, hogy a régi időkben milyen is volt az élet Arad, Temesvár, Szászváros, Déva, Nagyenyed, Gyulafehérvár, Nagybánya, Bázna, Nagyvárad, Szászsebes, Nagyszalonta, Felsőbánya, vagy éppen Nagyszeben terein, s milyen lett ezeknek a helyeknek a mai arca.

E AM 30.indd

Nagy méretű, 30×30 centiméteres falinaptár lévén a régi és az új képek részleteiben is elmerülhetünk, mert például az aradi felvételen az első Magyarországon, pontosabban a mai értelemben vett Erdélyben gyártott emeletes MARTA autóbusz is feltűnik. A Magyar Automobil Részvénytársaság Arad, vagyis a MARTA által gyártott buszok nagy büszkeségei volt akkoriban a magyar iparnak. A kiadvány lapjain angolra is lefordított magyarázó szövegek kísérnek bennünket hónapról hónapra.

Emellett egy sajátos nemzetstratégiai lépést is tett a Százszorkép. Épp az Erdély anno és most szerkesztője, Balázs D. Attila kezdeményezésére – aki egyben az Erdély Anno 1895–1944 album írója is –, minden naptárban kibővítették a névjegyzéket anyakönyvezhető, szép régi magyar nevekkel, ez pedig remélhetően hatással lesz a mára jócskán deformált névadási szokásokra.

A kiadványokat keressék a könyvesboltokban és az erdélyi internetes könyváruházakban. (https://www.librisillyes.ro/webaruhaz/webaruhaz/naptar/naptar-erdely-anno-es-most-2016/)

2