Zenével a szebb holnapért

A Hermann Musik Egyesület idei évéről, a tevékenységeiről, illetőleg a jövőre szóló tervekről kérdeztük Hermann Szabolcsot. Felmerült az is, hogy a léleknek is kell kényeztetés, arra is oda kell figyelnünk, ha egészek akarunk lenni.

– Milyen céllal jöttek létre a Csomaközi Zenés Vasárnapok?

– A Csomaközi Zenés Vasárnapok koncertsorozat és a Csomaközi Nyári Zenei Tábor is az általam elindított Zenélő ifjúság-mozgalom szüleményei és gyakorlati kivetülései, melyek fiatalok a fiatalokért jellegű kezdeményezések, s a célja, hogy megszerettesse a zenét a fiatalokkal, valamint, hogy felkeltse figyelmüket az igényes zenére.

– Kérem, sorolja fel, hogy kik is léptek fel ebben az évben. Esetleg egy-egy mondat erejéig emelje ki, hogy milyen emlékei fűződnek az adott koncerthez.

– Azt gondolom, hogy egy nagyon színes felhozatalú koncertsorozatot sikerült kialakítani a 2016-os évben. Januárban orgonaest volt, ahol jómagam pásztorzenéket játszottam, februárban a Nagyböjti koncert keretén Mitrașca Rebecca Astrid szatmári fiatal szoprán énekesnő mutatkozott be Csomaközön. Márciusban a Pro Blasmusik fúvószenekar adott koncertet, áprilisban pedig a szatmári Joyfull kórus lépett fel Budean-Mihály Judit vezetésével, az együttes teljesen elvarázsolta a közönséget. A májusi előadás során Élet és Halál címmel az irodalom és a zene kapcsolatát helyeztük a középpontba: Fehér Imola versei köré zenei finomságokat építettünk, melyekben Székely Alpár, a szatmári filharmónia hegedűművésze volt a szólista, zongorán jómagam kísértem. Júniusban operaest volt, melynek során a Nagyváradi Állami Egyetem operatanszékének néhány hallgatója, Aronescu Norbert – bariton, Mitrasca Rebecca Astrid – szoprán, valamint a bukaresti Ciprian Porumbescu Állami Zeneegyetem ének szakos hallgatói Volsik Brigitta – szoprán és Volsik Franciska – szoprán ismert áriákat énekeltek, zongorán Várady Henrietta kísért.

Nyári szerenádot tartottunk júliusban a Budapestről érkező Keresztes Sándor harmonikaművésszel, Schuller Helmuttal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tubaszakos hallgatójával; a koncert során többek között zenei udvarlási tanácsokat is adtunk az egyedülálló uraknak.

Augusztusban Sárosi Dániel orgonaművész, a debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola orgonatanára tartott egy nagyszerű orgonakoncertet, szeptemberben pedig a nagykárolyi Carmina Renascentia régizeneegyüttes vezetett minket vissza a XVI. századba.

Októberben ismét az éneklés került a középpontba, 6 Nagykároly-vidéki kórus jelenlétében ökumenikus kórustalálkozót tartottunk, novemberben pedig a Szatmári Római Katolikus Székesegyház Gloria kórusa Varga Péter vezényletével adott koncertet, melyen egyházi és világi kórusműveket is hallhattunk.

– Melyik lesz a következő koncert? (Az interjúnkat még az előző héten készítettük. Vasárnap sikerrel tartották meg a rendezvényt.)

– A következő koncert egy karácsonyváró zenés-meditációs est lesz december 18-án a csomaközi Szent István király templomban. Egy különleges műsorral készülünk, ismert adventi és karácsonyi énekeket, népdalokat elgondolkodtató versek, idézetek köré göngyölünk, olyan szerzőktől, mint Pillinszky János, Kovács András. Az est énekese és felolvasója Pór Ágnes, aki Budapestről érkezik Csomaközre; trombitán Praszler Róbert fog ünnepi dallamokat megszólaltatni, orgonán pedig jómagam fogok játszani, illetve kísérni.

2

– Az elmélet próbája a gyakorlat. Ilyen tekintetben elégedett-e? Igénylik ezt a sorozatot a csomaköziek, illetőleg a fellépők szívesen jönnek-e?

– A megvalósítás szempontjából elégedett vagyok, ugyanis Csomaközön kívül egyetlen egy község sem mondhatja el magáról Szatmár megyében, hogy havi rendszerességgel koncerteket tartanak, de más megyékben sem jobb a helyzet, így büszke vagyok rá, hogy Csomaköz ilyen téren is különleges. A koncertsorozat nem csak a csomaközieknek szól. Minden koncertünkre érkezett látogató a környékbeli falvakból, esetenként még Nagykárolyból is. Vannak olyan szomszédfalubeli emberek, akik nem sajnálnak megtenni 4-5 kilométert egy koncertért.

A koncertek látogatottsági arányával viszont jelenleg nem vagyok megelégedve. Növekvő tendenciát mutatott egészen júliusig a látogatási kedv – a júniusi és júliusi koncerten több mint 200 embert számláltunk. Ám a hajlandóság egyre csökkent, még a szeptemberi iskolakezdés ellenére is. Most kb. 70–80 ember látogat el a koncertekre, annak ellenére, hogy minden koncertünk ingyenes. A legjobban a gyerekeket hiányolom a koncertekről, akiknek kellene mutatni a példát. A szülők, a régi és jelenlegi iskolai tanárok, különböző világi és vallási vezetők, ők azok, akiknek nagyobb hatáskörük van a nevelésben, hiszen gyakran találkoznak azzal gyerekkel, ám mégsem ösztönzik őket és nem mutatnak példát nekik. A tett, a példamutatás a mérvadó. Én pont ezért küzdök, hogy a jelenlegi fiatalok majdan műkedvelő felnőttek, szülők és vezetők legyenek, mert amíg a szülő nem az, addig a gyereke sem.

– Jövőre mi lesz? Kik jönnek?

– Reményeim szerint a Debreceni Big Band is eljut hozzánk, már idén is folytak egyeztetések, de a látogatásuk 2017-re marad, emellett a Nyíregyházi Cantemus Gyermekkart és Szabó Dénest karnagyot szeretném meghívni egy koncertre. Ha ez a koncert megvalósulna, jó példamutató lenne a helybéli gyerekeknek, hogy 10-11 évesen is lehet ügyesen énekelni, s egy jó kórusba tartozni. Emellett az idei évhez hasonlóan Szatmár megyei és erdélyi előadókat is tervezünk meghívni.

– Nyári tábort is szervez a Hermann Musik. Az idei milyen volt?

– Idén két zenetábort szerveztünk, mindkettőt teltházzal, 45-45 jelentkezővel és táboronként 15 szakmabeli, diplomás oktatóval zajlott. Fantasztikus volt! Egyértelmű, hogy erre igény van, ennek én nagyon örülök, és az egyesülettel már nekiláttunk a következő évi táboraink szervezéséhez. Várhatóan 2017 február elejétől már jelentkezni is lehet majd.

– A 2017-est milyennek tervezi?

– A 2017-es évet még aktívabbnak tervezem, és más utakon is elindulnék a fiatalok megszólításához. Más zenei rendezvényekkel is bővítem a Zenélő ifjúság mozgalmat: míg a Csomaközi Zenés Vasárnapok koncertjei csak 2-3 havonta fognak jelentkezni, különböző zenei vetélkedőket, versenyeket fogunk szervezni, illetve meghirdetni: a 2017-es Kodály–Bartók év tiszteletére egy Kodály- és aztán egy Bartók-vetélkedőt szervezünk középiskolásoknak, amely során különböző feladatok elé állítjuk a versenyzőket (életrajzi adatok, műfelismerés, zenei kreativitást fejlesztő feladatok). Az óvodásoknak és általános iskolásoknak rajzpályázatot fogunk hirdetni, az alkotókedvű fiataloknak pedig versmegzenésítő versenyt fogunk kiírni. Azonban az egyesület egyik legfontosabb rendezvénye 2017-ben is a Csomaközi Nyári Zenei Tábor lesz.

Szatmári tevékenysége is lesz az egyesületünknek. Régóta gondolkodom egy szatmári elit gyerekkórus alapításán, meg is találtam hozzá a megfelelő alapítótársakat, valamint Nevezi-Dobosi Csilla személyében egy nagyszerű és lelkes leendő karnagyot, így 2017 folyamán a Hermann Musik Egyesület együtteseként és jómagam pártfogása alatt létrehozzuk a Szatmári Gyerekkórust.

Ugyanígy egy újdonságnak számít a Hermann Musik Egyesület és a Nagykárolyi Művelődési Központ együttműködése. Bogdan Georgescu igazgató úrban nagyszerű partnerre találtam egy gyerekeknek szánt Matinékoncert-sorozat beindításához, mely 2017 februárjától veszi kezdetét.

– Miként sikerül a koncertek anyagi vonzatát előteremteni?

– A koncertjeinkre a belépés ingyenes. Természetesen a koncertszervezésre szánt adományokat mindig szívesen fogadjuk. A falu volt és jelenlegi vezetősége, valamint Starmüller Ferenc plébános is pártolja a kezdeményezéseinket, így a koncertek helyszíne hol a község kultúrotthonában, hol a római katolikus templomban szokott lenni. A koncertek megtartására a Communitas Alapítványnál nyertünk pályázat útján egy jelképes összeget, viszont van állandó szponzorunk, Löchli Mihály személyében, akinél soha nem kellett kopogtatnom, a költségek nagyobb részét pedig a Hermann Musik Egyesület, illetve annak névadói, mint szponzorok viszik a hátukon. Mindezek mellett az egyesület segítőkész médiapartnerekre is talált: Szatmári Friss Újság, City Rádió, valamint a Nagykaroly.ro. Minden támogatónak, médiapartnernek ezúton is megköszönöm, hogy kitartanak mellettünk! Isten tartsa meg jóságukat és szokásukat!

– Azon túl, hogy csomaközi, miért éppen erre a településre szervezi? Nagykárolyról, Szatmárnémetiről hallott már?

– Nem véletlenül választottam Csomaközt a koncertsorozat helyszínéül. Ennek háttere és üzenete is van.

A falusi gyerekek nagy része csak 14-15 évesen, a középiskolai éveitől kezdve kerül fel városra, ahol ellátogathat egy koncertre, kiállításra stb., de azt gondolom, ez már túl késő egy igazi műkedvelő és műértő neveléséhez. Én a kezdeményezés erejéhez mérten szeretnék segíteni a csomaközi fiataloknak, hogy nekik ne csak középiskolában vagy az egyetemi évek alatt ébredhessenek arra rá, hogy jó elmenni egy előadásra. A koncertsorozat üzenete a világnak és az embereknek pedig az, hogy egyszerű körülmények között is lehet igényes és nagyszerű dolgokat létrehozni.

– A zene oktatásának terén nagy az elmaradásunk?

– Határozottan azt kell mondanom, hogy igen. A zene tantárgyának az óraszámait lecsökkentették. Az iskolai rendszer úgy van kialakítva, hogy az érzelmi intelligencia fejlesztését nagyrészt nélkülözi. De mit érünk így el? Felnevelhetünk sok nagyszerű szakembert, aki akár zseniális is lehet a szakmájában, de nem tud szocializálódni, nem tud érzelmet kifejezni, nem tud egy biztonságos érzelmi családi hátteret biztosítani, ezekből kifolyólag nem tud egy érzelmileg stabil gyereket sem felnevelni, s ezt ugyanígy az utódok is nagy eséllyel továbbviszik.

Úgy, ahogy a testünknek szükséges a mozgás, úgy a zene is egy orvosság a léleknek. Bebizonyított tény, hogy a zene és a zenélés gyógyító erejű, s ha már ennyire tudásközpontú világban élünk, azt is el kell mondanom, hogy még Kodály idejében bebizonyosodott, hogy azok a gyerekek, akik gyerekkorban elkezdik a zenét, hamarabb megtanulnak olvasni, jobban tudnak számolni.

Véleményem szerint országos szinten nem egy hamar lesznek változások, de legalább mi a saját környezetünkben próbáljuk meg pótolni ezeket a hiányosságokat különböző fiataloknak szánt zenei rendezvények szervezésével, illetve együttesek, kórusok, zenekarok alapításával.

Én ezeket teszem az erőmhöz mérten.