„Szebbé tenni énekeinkkel”

Tokajon énekel szombaton a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária-templom kórusa. Juhász M. Gyula kántort, kórusvezetőt kérdeztük ennek apropóján.

– Milyen repertoárral mentek, kérlek, sorold fel a kórustagokat.

– Az elmúlt félév egyházi időszakainak az énekeiből válogattuk össze azokat az énekeket, amelyeket magunkkal viszünk kedves barátaink meghívására, Tokajra:

J. S. Bach: A fényes Istenarcot

Giuseppe Tartini: Stabat Mater

O filii et filiae (Húsvéti himnusz – részlet – XV. sz. ferences költeménye)

A feltámadt Hős (ismeretlen szerző)

Haydn: O esca viatorum

K. Pikéthy Tibor: Édes Jézus neked élek

Visnyai Csaba: Gyönyörű vagy, én Uram

Alta Trinita beata (ismeretlen olasz szerző, XV. sz.)

Claudin de Sermisy: Jézushoz jöjj

Pete Sanchez: Mert Te, Uram

Maria Parkinson – Juhász M. Gyula: Ave Maria

Halmos László: Magnificat

Énekkarunk tagjai:

Szoprán: Asztalos Valéria, Farkas Éva, Flesch Andrea, Hompoth Mária, Lobonc Andrea, Kiss Klára, Loboncz Veronika, Marián Sarolta, Mántz Mária, Merk Gizella, Nagy Anna Dóra, Poszet Mária, Schefler Ágnes, Schefler Zsuzsa, Schrádi Rita

Alt: Ferenczi Klaudia, Hársfalvi Enikő, Keizer Gabriella, Kocsis Gyöngyike, Kocsis Vivien, Müller Kinga, Nyéki Katalin, Pálinkás Gabriella, Sajtos Berta, Suth Renáta, Zurik Mónika

Tenor: Flesch Gabriella, Hadas Ágnes, Horn Levente, Juhász Miklós Gyula, Papp Lajos Károly, Réthy Katalin, Tamás József, Varga József

Basszus: Dobrán Tamás, Freund János, Giurgiu Ottó, Holló József, Kövy Gyula, Martin Máté, Zsebenyi Ernő

– Mesélj, kérlek, erről a kapcsolatról. Mióta tart, minek köszönhető az, hogy egy károlyi és egy tokaji kórus egymásra talált?

– 2010 nyár végén (amikor már gyűjtögettem az év végére a kórusénekeket) egy karácsonyi ének kapcsán kerültem kapcsolatba Tokaj Város Vegyeskarával. Az előző évi karácsonyi kórustalálkozón hallottam, csak nem tudtam már, hogy melyik kórustól… Nagyon megtetszett és szerettem volna, ha a mi énekkarunkkal is megtanuljuk… Keresgéltem a neten és Tokaj Város Vegyeskarának oldalán láttam, hogy „repertoárjukban” szerepel ez az ének. Írtam nekik egy e-mailt, amiben leírtam, hogy ki vagyok… kik vagyunk … és hogy nem-e küldenék el a kottát, hogy az év végére, Karácsonyra megtanuljuk. A válaszra nem kellett sokat várni. A levél csatolmányában a kért kottával nagy szeretettel üdvözöltek és megírták, hogy szívesen találkoznának velünk.

Abban az évben (2010-ben) éppen mi szerveztük a hagyományos Adventi Kórustalálkozót, amelyre nagy szeretettel hívtuk és vártuk őket! Nagyon jól érezték magukat körünkben, aminek mi szívből örülünk!

Azóta évente találkozunk, hol náluk… hol nálunk 🙂 És mindig nagy az öröm, amikor viszontlátjuk kedves barátainkat!

– Milyen céljaitok vannak? Károlyban mikor léptek fel legközelebb? Pl. közösen…

– Fellépni? …. Egy egyházi énekkarnak a közös kóruséneklés egy szolgálat… Vagyis én így gondolom… Megpróbáljuk szebbé tenni énekeinkkel egyházi ünnepeinket… Ha pedig egy kórustalálkozóra elhívnak, ha tehetjük, elmegyünk… De akkor sem mondanám, hogy fellépni, hanem, csak egyszerűen… találkozni, együtt lenni hozzánk hasonló, énekelni szerető emberekkel…

Most a tokaji találkozó után őszig a kóruspróbákkal vakációt tartunk, Tokaj Város Vegyeskarát, pedig nagy szeretettel hívjuk meg hozzánk – városunkba – egy jövő évi találkozóra!

Ez úton is szeretném megköszönni énekkarunk tagjainak a munkáját… A sok-sok időt, amit a kóruspróbákra nem sajnálnak fordítani! Szép nyarat, kellemes vakációt kívánok.

Reklámok