Elkeserítő közállapotok

Történelmi tények ferdítése, illetve kirívóan hamis és szenzációhajhász szalagcímek a műsorok ideje alatt.

1

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezete heti rendszerességgel angol nyelvű hírlevelet indított annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét a székelyföldi, erdélyi magyarság által elszenvedett diszkriminációra és különböző jogtiprásokra. A hírlevél célja az, hogy rendszeresen tudósítsuk a romániai és magyarországi nagykövetségek munkatársait, a különféle emberjogi szervezeteket, valamint külföldi politikai pártok képviselőit azokról a visszaélésekről és jogtiprásokról, melyeket az erdélyi magyarsággal szemben követnek el.

Ijesztő méreteket ölt a magyarellenes hangulat Romániában

Az utóbbi napokban ijesztő méreteket öltött Romániában a magyarellenes hangulat és a gyűlöletbeszéd. A közösségi média és a hírcsatornák román politikusok, újságírók és véleményformálók nacionalista üzeneteitől hangosak. Egy országos politikai válság közepette a román politikai elit, a média jelentős hozzájárulásával, újból előveszi a “magyar kártyát”, és a romániai magyar közösség ellen fordítja a közvéleményt. Ahelyett, hogy a legnagyobb parlamenti párt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) sorain belül kialakult válságra koncentrálna, és ennek a válságnak a potenciális következményeire, a média nagyon gyorsan elterelte ezekről a közvélemény figyelmét azáltal, hogy hazugságokat terjesztett és xenofób megjegyzésekkel támadta a magyar közösséget.

Liviu DRAGNEA, a PSD elnöke, a múlt héten bejelentette, hogy pártja bizalmatlansági indítványt kezdeményez Sorin GRINDEANU miniszterelnök és kormánya ellen, amiért nem tartották be a választási kampányban tett ígéreteket. DRAGNEA és szövetségesei számos parlamenti taggal, köztük az RMDSZ képviselőivel is tárgyalásba kezdtek, akik készen álltak támogatni az indítványt azzal a feltétellel, hogy a PSD-ALDE koalíció szavazza meg a nyelvi jogok bővítéséről és a regionális szimbólumok szabad használatáról szóló törvényt. Amint a média értesülést szerzett erről, a hírcsatornák pár órán belül valóságos nacionalista hisztérát generáltak, és azzal riogatták nézőiket, hogy a magyarok el akarják venni Erdélyt a románoktól.

Traian BĂSESCU volt államelnök elsők között csatlakozott a soviniszta vélemények kórusához. Facebook oldalán közzétett üzenetében felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a Szenátus megszavazott egy törvényt, amely hivatalos ünneppé nyilvánította a romániai magyarok számára március 15-ét. Hazugságokkal és túlzásokkal teli üzenetében BĂSESCU azt fejtegette, hogy március 15-e sértő a románok számára, mivel “több tízezer erdélyi románt öltek meg a magyar grófok hadseregei, és egész falvakat töröltek el a föld felszínéről” az 1848-49-es szabadságharc alatt. A volt államfő nem érte be azzal, hogy a történelmi tények eltorzításával és a többség látens nacionalizmusának szításával politikai tőkét kovácsolt magának. Üzenetét azzal zárta, hogy gyakorlatilag megkérdőjelezte a magyar közösség azon jogát, hogy Románia területén megünnepelhesse a magyarok nemzeti ünnepét: “Senki sem állítja meg a romániai magyarokat, hogy március 15-ét megünnepeljék Budapesten”. Ironikus módon éppen Traian BĂSESCU volt az, aki államelnökként 2010. március 15-én “kedves honfitársainak” nevezte a romániai magyarokat, és ünnepi üzenetében dícsérte az 1848-49-es magyar forradalmárokat, amiért azok az európai népek közös eszméiért harcoltak.

Traian BĂSESCU volt államelnök a történelmi tények eltorzításával és a többség látens nacionalizmusának szításával politikai tőkét kovácsolt magának

A nacionalista hisztéria elsőszámú kezdeményezői a különböző hírcsatornák voltak. Különösen a Realitatea TV és a B1 TV műsoraiban lehettünk tanúi a politikusok és újságírók xenofób retorikájának. A Realitatea TV “Jocuri de putere” (Hatalmi játszmák) című adásában a műsorvezető és a meghívottak egymást túllicitálva sorolták a magyarellenes véleményeiket, és szándékosan félreértelmezték az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetet. Rareș BOGDAN nem átallotta azzal rémíteni a nézőit, hogy “egy különálló ország” létrehozására készülnek a magyarok “Erdély közepén”. Egyik meghívottja, Oreste TEODORESCU újságíró pedig “visszamaradottaknak” nevezte a magyarokat, amiért több jogot szeretnének kivívni maguknak.

Továbbá nyíltan azzal fenyegette a magyar közösséget, hogy a román többség nem fogja ennyiben hagyni és fel fognak lázadni, ha a magyarok nem hagynak fel kéréseikkel. Ráadásul a műsor ideje alatt kirívóan hamis és szenzációhajhász szalagcímekett tüntettek fel a képernyőn azzal a céllal, hogy felszítsák a kedélyeket és megragadják a nézők figyelmét: “A székely zászló kötelező lesz Erdélyben”, “Különleges státusú régió Erdélyben, Koszovó mintájára”, “Erdély veszélyben! Dragnea el akarja árverezni”, stb.

A közismert újságíró és politikai elemző, Cristian Tudor POPESCU, a Digi24 hírtelevízióban, Băsescuhoz hasonlóan, március 15-e hivatalos ünneppé való kinyilvánítása ellen emelt szót. Szándékosan túlzó terminusokban mutatta be a történelmi tényeket, ezzel is tovább szítva az amúgy is felkorbácsolt, magyarellenes közhangulatot: “Március 15-e a románok magyarok általi megaláztatását, diszkriminációját, hiteltelenítését, támadását és megölését jelképezi.”

Kirívóan hamis és szenzációhajhász szalagcímek a műsorok ideje alatt.

Ez csak néhány példája a médiában és a közösségi oldalakon megjelent xenofób-soviniszta üzeneteknek és hozzászólásoknak. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elítéli az utóbbi napokban szélsőséges formát öltött magyarellenességet az országos román, valamint a közösségi médiában. Szervezetünk panaszt nyújtott be az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál politikusok, újságírók, véleményformálók és minden olyan személy ellen, aki nyilvános fórumon magyarellenes nyilatkozatokat tett, és ezáltal hozzájárult hamis, félrevezető és xenofób üzenetek terjesztéséhez, amelyek a romániai magyar közösséget méltóságában sértik.

Közlemény

Reklámok