Még nem múlt el a veszély!

Fokozott légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) Erdélyre, a Körösök vidékére, Bánságra és Máramarosra, illetve az ország többi részének hegyvidéki térségeire.

Pénteken 13 órától szombat hajnali 4 óráig a fokozott légköri instabilitás miatt felhőszakadásra, villámlásra, viharokra és jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20, Erdélyben, Máramarosban és a hegyvidéken pedig akár a 40-50 litert is négyzetméterenként.

Péntek délután az ország délnyugati és déli megyéiben a hőmérséklet-páratartalom mutatója meghaladja a kritikus 80-as szintet, a nappali csúcshőmérséklet pedig 33-36 fok között alakul – derül ki az ANM előrejelzéséből.

Forrás: AGERPRES

Négyféle riasztást adott ki mára a magyarországi meteorológiai szolgálat

Hőség, felhőszakadás, heves zivatar és széllökések miatt adott ki riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat, szinte valamennyi megyére.

Pénteken a Magyarország nagy részén 25-26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet (kivéve az északi-északkeleti megyék), ráadásul északnyugaton már a 27 fokot is több helyen elérheti.

Már a kora reggeli óráktól lehet számítani zivatarokra. Egy kialakuló zivatarvonal az Észak-Dunántúlon tovább fejlődve halad kelet, délkelet felé.

Ehhez a rendszerhez elsősorban viharos széllökések (70-90 km/h, esetleg 90+), másodsorban jégeső társulhat – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nap második felében ismét többfelé valószínű heves zivatar az országban. Délután elsősorban a Dél-Dunántúlon, kisebb eséllyel a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon tombolhatnak igen heves zivatarok.

A zivatarok elsődleges veszélyforrása a károkozó, viharos szél (> 90-100 km/h), amely a zivatarok rendszerbe szerveződésével akár nagy területet is érinthetnek, valamint nagyméretű (több cm-es, akár > 5 cm is) jég és felhőszakadás is kísérhet.

A délelőtti órákban az északnyugatira, nyugatira forduló szél az északi megyékben meghaladhatja a 70 km/h-t (zivatartól függetlenül).

Forrás: OMSZ

2

Az OMSZ folyamatosan frissülő riasztási térképe a képre kattintva érhető el.

Reklámok