A jövő kis lépésekkel kezdődik

Az E.ON és a MOL egy 40 egységből álló elektromos autó töltő hálózatot fejleszt Romániában.

A beruházást, amely idén kezdődik és 2020-ban zárul, nem visszatérítendő európai alapokból finanszírozzák;

A kezdeményezés egy nagyobb projekt, a NEXT-E része, amelynek célja egy páneurópai, hat országot átfogó elektromos töltőállomás-hálózat kifejlesztése;

A NEXT-E kapja a legnagyobb e-mobilitási támogatást az Európai Bizottság részéről, arra a célra, hogy bővítse az elektromos járművek töltésére szolgáló infrastruktúrát a kohéziós országokban.

Az Európai Bizottság június 23-án jelentette be, hogy a NEXT-E projektet választották ki, hogy finanszírozást nyerjen az Európai Összekapcsolási Eszköz (Connecting Europe Facility – CEF) program keretében. A NEXT-E egy 18,84 millió eurós ajánlott társfinanszírozással kapja meg a CEF elektromos jármű projekthez nyújtott támogatását.

A NEXT-E projekt révén 222 standard gyorstöltő állomást (50 kW) és 30 ultragyors töltőállomást (150-350 kW) telepítenek, ami kulcsfontosságú infrastruktúrát biztosít a járművek elektromos töltéséhez a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában.

A projektet 152 sikeres közlekedési projekt közül választották ki. Eredetileg 349 közlekedési projektből szelektáltak, amelyek keretében összesen 7,5 milliárd eurónyi CEF társfinanszírozást igényeltek.

A NEXT-E projekt a villamosenergia-, az olaj- és a gázipar négy vezető cégcsoportjának egyedi együttműködési modellje. Az autógyártókkal közösen egy interoperábilis és nem diszkriminatív hálózatot kívánnak létrehozni, hogy életképes alternatívát teremtsenek a belső égésű motorokkal felszerelt járművekre. A konzorcium tagjai az E.ON Csoport cégei (a szlovákiai Zapadoslovenská energetika, E.ON Csehország, E.ON Magyarország, E.ON Románia), a MOL Csoport 6, a projektben részt vevő országban működő leányvállalata, továbbá a horvátországi Hrvatska elektroprivreda, a PETROL (Szlovéniában és Horvátországban), a Nissan és a BMW.

A projekt részeként Romániában 40 gyorstöltő állomást telepítenek elektromos járművek számára. Ezek közül 19-et az E.ON Energie Románia telepít majd, amely ezt a befektetést egy 1 millió eurós nem visszatérítendő finanszírozással támogatja, európai alapokból. A MOL Románia további 21 állomást telepít.

A gyorstöltő állomásokat a MOL által működtetett hálózat töltőállomásain helyezik el, és három főbb útvonal jelentősebb állomásait érintik: Arad-Bukarest-Konstanca (IV. Páneurópai folyosó), Sebes-Marosvásárhely-Jászvásár és Szucsáva-Bukarest-Gyurgyevó (IX. Páneurópai folyosó, részben).

„Célunk, hogy a MOL 2030-as stratégiájával összhangban a legjobb és legelőnyösebb szolgáltatásokat nyújtsuk a mozgásban lévőknek. Az elektromos autó töltők telepítése a benzinkútjainkra, a NEXT-E projekt részeként, hozzájárul ahhoz, hogy ne csak az üzemanyag, élelmiszer vagy Fresh Corner-es gasztro kínálatunkkal legyünk az ügyfelek első választása, hanem a hagyományos üzemanyagokra kínált alternatívákban is.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

„Ez még csak az E-Mobility projekt kezdete. Amellett, hogy ez a jövő üzleti modellje, egy olyan kezdeményezés is, amely erősen kapcsolódik a környezet védelme érdekében tett erőfeszítésekhez, amely kérdést Romániában is egyre komolyabban vesznek.” – nyilatkozta Frank Hajdinjak, az E.ON Románia vezérigazgatója.

A NEXT-E konzorcium támogatni fogja a nemzeti e-mobilitási terveket és az elektromos járművek, régióban történő elterjesztésének stratégiáját, fenntartható töltési megoldásokat fejleszt ki, meg fogja vizsgálni a megújuló energiaforrások integrációját, innovatív üzleti folyamatokat és fogyasztói csomagokat vezet be az olajfüggőség csökkentése érdekében, hozzájárulva a szén-dioxid-mentesítéshez Európában. A konzorcium szorosan együttműködik majd a közlekedési miniszterekkel, az Európai Bizottsággal és a politikai döntéshozókkal annak érdekében, hogy a projekt során tanultak hasznosíthatók legyenek az elektromos autó töltők infrastruktúrájának további hatékony bevezetésében.

Sajtóközlemény

Reklámok