Értelmesebb támogatási rendszer

Pozitív döntés született Brüsszelben a kis- és középtermelők támogatását illetően: elfogadták a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség által nyújtott, úgynevezett APIA-támogatások megtartását célzó módosító javaslatokat – tájékoztat az RMDSZ csütörtöki közleménye.

„Az EU Közös Agrárpolitikájának (KAP) következő 2020-ban elfogadandó szakaszában a kis- és középtermelőknek járó támogatások továbbra is prioritást kell, hogy jelentsenek” – ezt szavazta meg a Régiók Bizottsága szerdai plenáris ülésén Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsa elnökének módosító javaslatai alapján, A 2020 utáni KAP című jelentés tárgyalásakor.

Az Régiók Bizottsága álláspontja szerint az Európai Unió mezőgazdasági politikájának olyan előírásokat kell tartalmaznia a jövőre vonatkozóan, amely kiemelten támogatja a kis- és középtermelőket, gazdálkodókat és családi vállalkozásokat.

Az idézett dokumentum szerint Borboly Csaba felszólalásában hangsúlyozta, hogy a közvetlen és területalapú kifizetések esetében elsősorban a kisebb és családi gazdaságokra kell a forrásokat összpontosítani, csökkenteni kell az adminisztrációs terheket, valamint olyan pénzügyi eszközöket kell bevezetni, amelyek a mezőgazdaság, a vidéki térségek és közösségek szükségleteit megfelelő módon fedezi.

„Örvendek, hogy sikerült Brüsszelben letisztázni és elfogadtatni az erdélyi gazdák érdekeinek is megfelelő módosító javaslatokat. Most Bukaresten van a sor, ott kell elérnünk, hogy a romániai álláspont is ez legyen” – nyilatkozta a közlemény szerint a szavazás után Borboly Csaba.

Forrás: AGERPRES

Reklámok