Nincs alapja a spekulációknak

Nagykárolyi berkekben (legalábbis itt-ott) téma mostanság, hogy a városvezetőség nem támogat különböző sport- vagy művelődési tevékenységeket. Bekő Tamás városmenedzser ezt visszautasította. Mint nyomatékosította, bármely egyesület, klub pályázhatna támogatásra, ám igen kevesek éltek a lehetőséggel.

– Nagyon egyszerű a helyzet: kiírtunk egy támogatási rendszert, melyet két alkalommal is meghirdettünk. Ezekre összesen két szervezet jelentkezett. Amennyiben a sport- vagy kulturális egyesületek közpénzből szeretnének támogatást kapni, akkor jelentkezzenek erre a lehetőségre. Nem érzem jogosnak azt az állítást, hogy a városvezetőség nem támogatja a sport vagy a kulturális szervezeteket – mondta a városmenedzser. Hozzátette: az idei költségvetésben 200 ezer lejt különítettek el erre a célra, a ma megtartott tanácsülés alkalmával 23 ezret ítéltek oda. És lassacskán eltelt az év fele…

Mint kifejtette, mindkét pályázatot jogosnak ítélte meg az erre a célra létrehozott önkormányzati szakbizottság. Ám az egyik bizonyos formai, illetve egész pontosan időrendi hibák miatt (ezeket az önkormányzat vétette) elesett a támogatástól, a másik azonban megkapja a pénzt.

A városmenedzser elmondta, hogy életbe lépett egy új pályáztatási rendszer. Mégpedig azért, nehogy úgy járjon a helyhatóság, mint a korábbi években, hogy a jogosan odaítélt pénzt vissza kellett kérje az azt elnyert szervezetektől, mivel azok nem tudták megfelelő módon elkölteni. Éppen ezért a Nagykárolyi Helyi Tanács olyan pályáztatási rendszert szavazott meg, mégpedig egyöntetű döntés keretében (!), mely tökéletesen illeszkedik a hatályos törvényi előírásokhoz. A tanács ebből a célból kinevezett egy bizottságot, amelynek az a feladata, hogy a rendelkező álló keretösszeget meghirdeti (mégpedig tisztázza, milyen formai követelményeknek kell megfelelnie a pályázatoknak), majd a beérkezett támogatási pályázatokat elbírálja: megfelelnek-e vagy sem a követelményeknek. A bizottság amúgy nem tesz javaslatot a támogatási összegre, abból a szempontból nem bírálja el azokat. Mindösszesen azzal kell foglalkoznia, illeszkedik-e az előírásokhoz a pályázat. Hogy pontosan melyik szervezet mekkora támogatást kap, arról a tanácsnak van joga dönteni – nyomatékosította Bekő Tamás.

M. T. R.

Reklámok