Immár szakmával rendelkeznek

Maguk mögött hagyták a gyerek-, diáklétet a nagykárolyi szakoktatásban résztvevők. A jövő héten vizsga keretében adnak számot a tudásukról, és azután akár munkába is állhatnak.

Az már lassan köztudott, hogy a németországi alapú duális képzést romániai szinten Nagykárolyban eredményesen alkalmazzák. Ma délben is a Simion Bărnuțiu Műszaki Líceum három olyan osztályközössége ballagott el, mely az elméleti órákon és az oktatási intézmény bemutatótermeiben tartott képzésen kívül a leendő munkahelyein is megismerhette az adott szakma csínját-bínját. Az agrárműszaki, az autószerelői, valamint a kárpitosi szakmát tanulták ezek a fiatalok az elmúlt három évben – illetve utóbbiakban már az adott terület piaci szereplőinél.

Az üdvözlő beszédek rendjén az igazgató, Gindele Imre arról beszélt, hogy úgy tűnik, a szülők jól döntöttek annak idején, amikor ebben az oktatási intézményben képzelték el a gyermekeik jövőjét. Hiszen a fiatalok immár szakmai ismerettel rendelkeznek, a jövő héten akár munkába is állhatnak, mégpedig olyan környezetben, mellyel már korábban megismerkedtek. Azaz a gyereklétből a felnőtti létbe való átmenet kevesebb stresszel járhat.

A duális rendszer másik szereplője, a diákokat tanító üzemek nevében, illetve egész pontosan a mezőfényi telephelyű Polipol Mobila Kft. nevében annak igazgatói szóltak. Knecht Csaba és Dan Brumboiu kiemelte azt a tényt, hogy egyre több hozzátartozó vesz részt ezeken a ballagásokon, hiszen immár (és újra) megbecsüli a közösség azokat, akik szakképesítéssel rendelkeznek.

A 11. osztályos fiatalokat díjazták az osztályfőnökeik (osztályközösségenként a három legjobb jegyátlagot elérőt, de azokat is, akik például a sporttevékenységük, vagy egyéb iskolán kívüli teljesítményük okán érdemesek voltak erre); és természetesen a Polipol Mobila Kft. nevében is odaadták az 1000 lejes ösztöndíjukat, a legjobb tanulónak, Szilágyi Andrea Katalinnak.

Reklámok