Többletet nyújt – gyermektábor Nagykárolyban

Felhőtlen jókedv lengi be a Nagykárolyi Református Egyházmegye gyermektáborát, melyet idén ezen a héten tartanak meg.

Amúgy immár a hetedik alkalommal rendeznek az egyházmegye területén gyermektábort, és ez az egész egyházkerületben egyedinek számít. Főleg annak a tekintetében, hogy a III–VI. osztályos gyermekeknek csak itt tartanak ilyen foglalkozássorozatot. Az egyházmegye sajtószolgálatának beszámolója szerint a táborozás szervezői rendre azt tapasztalják, hogy nagy az igény, egyaránt várják az alkalmat a gyerekek és a szülők.

A tábor vezérigéje a „Légy hű mindhalálig és néked adom az élet koronáját” (Jel 2,10).

A témát a Keresztyén Oktatásért és Erkölcsi Nevelésért Alapítvány felvidéki munkatársai állították össze. A hét során a gyermekekkel ennek megfelelően a hűség fogalmáról beszélnek. Arról, hogy mit jelent a hűség Dániel történetein keresztül. Megismerik az otthonról idegenbe kerülő Dánielt, aki magával viszi azokat az értékeket, amiket egy istenfélő családjától kapott. Ő ezeket az értékeket a nagyvilágban is képes megtartani.

Négy ilyen történetet dolgoztak fel, s ezek köré csoportosultak a délelőtti és a délutáni foglalkozások. Emellett jutott idő a játékra és a kézműveskedésre. Az Aranykapu Egyesület tagjai agyagozást, gyöngyfűzést, bőrdíszmű-készítést és fafaragást tartottak. Héb Ildikó, Holló Éva, Márkus Katalin, Sopronyi Orsolya, Suhó Andrea és Tolnay Adrien arcfestéssel tették színesebbé a gyermekek keddi napját. A hét során több kiránduláson is részt vettek a táborozók. Ellátogattak a csanálosi erdőbe, valamint a nagykárolyi kastélyba.

Délelőttönként általában csoportfoglalkozásokon vettek részt, amelyeken közösen beszélték meg az aznapi bibliai történetet. A foglalkozás vezetői fontosnak tartják, hogy a gyerekek hozzászóljanak, ezért játékosan ösztönözték őket arra, hogy dolgozzák fel magukban, értelmezzék maguk számára az adott történetet.

„Mi nemcsak a saját gyermekeinket tartjuk fontosnak, hanem az egyházmegye területén élő gyermekeket is. Azokat, akik talán olyan családban élnek, amelyekben a szülők dolgoznak, ők pedig délelőttönként egyedül vannak, sokat ülnek a számítógép előtt. Szeretnénk ezeknek a gyermekeknek megmutatni azokat az értéket, amelyeket sem a televízióból, sem pedig a komputerből nem ismerhetnek meg. Ezáltal olyan többletet nyújtunk nekik, amit életük során fel tudnak majd használni. Olyan értéket mutatunk be az idén, mint a hűség. Mit jelent az, hogy hű vagyok Istenhez, a családomhoz, a szüleimhez, a barátaimhoz, a nemzetemhez, az anyanyelvemhez? És még folytathatnánk a sort… Rávilágítunk arra, hogy mindez mit jelent hívő szemmel. A világ is megtanít minket arra, hogy hogyan legyünk hűek, de nem ad hozzá erőt. Isten azonban Szentlelke által erőt is ad hozzá” – mondta el Balogh Enikő táborvezető.

A táborba egyébként a megye különböző településeiről érkeztek gyerekek, így jöttek: Bogdándról, Domahidáról, Érendrérdől, Érdengelegről, Érszakácsiból, Hadadnádasdról, Irinyből, Kaplonyból, Kismajtényból, Leléből, Magyarcsaholyból, Nagykároly-Belvárosból, Nagykároly-Kertvárosból és Szaniszlóról.

Szerencsére idén több támogató akadt, mint eddig, ez talán annak is köszönhető, hogy mind népszerűbb a tábor. A mostanit alkalmat támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Pominova Kft. Külön köszönet illeti Gindele Imre iskolaigazgatót, aki a táborozók rendelkezésére bocsátotta a Simion Bărnuțiu Iskolaközpontot. Továbbá az is hatalmas hozzájárulásnak számít, hogy az egyházmegye lelkipásztorai, teológusai és vallástanárai, de akár magánszemélyek is jelen vannak és segítenek a több mint 100 gyermek foglalkoztatásában. Balogh Enikő katekétikai előadó segítségére volt a hét során: Bencze-Kádár Bertold, Bencze-Kádár Orsolya, Erdős Csaba, Győrfi József Tamás, Kurta Szabolcs, Likker Erika, Nagy Norbert, Nagy Róbert, Pozsonyi Melinda, Pop Imola, Sebestyén Elek Előd, Sebestyén Júlia, Tolnay Adrien, Tolnay István és Zsákay Norbert.

Kép és szöveg:
a Nagykárolyi Református Egyházmegye honlapja,
a károlyirefegyházmegye.ro

Reklámok