Vegyen komolyan bennünket is

Minority Safepack – Egymillió aláírás a kisebbségi jogokért címmel zajlott kerekasztal-beszélgetés csütörtökön a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban – tájékoztat az RMDSZ által az AGERPRES hírügynökségnek küldött közlemény.

Kántor Zoltán moderátor a kisebbségek legfontosabb nemzetközi projektjének nevezte a Minority Safepack kezdeményezést. „Most lehetőségünk áll egy millió aláírást gyűjteni. Ha ez a sikerül, az Európai Bizottság kénytelen lesz foglalkozni ezzel az őshonos nemzeti kisebbségek jogaival” – mondta.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke összegezte a kampány céljait: „az a célunk, hogy az EU ne csak az uborka görbületét szabályozza, hanem törvényi szinten is foglalkozzon a kisebbségi jogokkal. Erre most nyílik először lehetőségünk, ezért van történelmi jelentősége ennek a kezdeményezésnek.”

Porcsalmi kitért a számokra is: Erdélyből 250 000, Magyarországról 500 000, Felvidékről 60-70 000, Németországból 100 000, Olaszországból 120 000 aláírást kell összegyűjteni.

„Ez egy nemzeti kérdés és egy pártok feletti kérdés. Év végéig Erdélyből 30-40 ezer online aláírást akarunk összegyűjteni” – fejtette ki a közlemény szerint Porcsalmi Bálint, majd arra biztatta a jelenlevőket, hogy próbálják elsősorban online aláírni a kezdeményezést, a www.jogaink.eu oldalon. „Az online aláírásnak két előnye van: egyrészt mindössze három percbe kerül, másrészt a román állam sokkal nehezebben tud belekötni” – tette hozzá.

Berényi József a Felvidéki aláírásgyűjtés vonzatairól beszélt: „bízunk abban, hogy megszületik egy olyan jogi norma, ami EU-s szinten védi közösségünket, és megállítja a nemzeti közösségek asszimilációját.” Majd hozzátette: „Szlovákiai részről ugyanúgy nem számíthatunk nagy támogatásra, mint Románia esetében, hiszen ugyanazt a kezdeményezést támadó pert támogatta.”

Kalmár Ferenc miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az RMDSZ és a FUEN mellett lépett be a kezdeményezést támadó perbe. Kitért arra is, hogy a kezdeményezést hivatalosan csak az EU-s tagállamok állampolgárai írhatják alá, viszont szolidaritási aláírásgyűjtés van folyamatban Kárpátaljáról és Délvidékről is – zárul a közlemény.

Forrás: AGERPRES

Reklámok