Meglepő meglepetéselőadás

Letisztult képi világgal, indokolatlan táncjelenetekkel, megoldatlanul maradt konfliktushelyzettel operált a Szent László Közösségi Házban tegnap este bemutatott meglepetéselőadás. A lényeg persze nem a hiányosságok sora, hanem, hogy aranyos gyerekek igyekeztek kedveskedni osztályfőnöküknek, hozzátartozóiknak, barátaiknak.

Maga az előadás részekből állt fel. Egy étteremben nyitott: a felszolgáló és a szakács aggódik amiatt, hogy a munkahelyük anyagi helyzete kilátástalan. (Mindennek a felvázolása tőmondatokban történt. De ugyanakkor talán pont ez az erőssége a kifejezetten szokatlan előadásnak…) Később belibben két irritálóan gazdag nő, és lekezelően rendelnek valamit. Egy kéregető kislány tűnik fel ezután – sajnos semmit sem tudni róla, hogy került oda, hozzátartozója-e az étterem közösségének; amúgy talán hozzátartozó, hiszen később táncol, illetve vasal.

Óvatlanságból leönti a gazdag hölgyek egyikét, a főkolompos gonoszt. Az persze hisztériázik. (Mindezt azért visszafogottan előadva.) A megoldás: új ruhát kell neki vásárolni. Megteszik, aránylag elégedettnek látszik. Távozik barátnéjával. A személyzet pedig aggódik, hiszen az a bizonyos anyagi helyzet még inkább kilátástalan lett. Ezután jelenik meg az indokolatlan hastánc – mely közben sajnos kisebb baleset is bekövetkezett. Később még kisebb gyerekek táncolnak – újfent jelentéstartalom nélkül. Az előadás kigondolójának, megszervezőjének is túl sok lett ekkorra a stressz… A történet folytatását tehát már nem mutatják be.

De

annyi alázat van bennük, hogy kijönnek és megköszönik a közönségnek a jelenlétet.

Tapsot kapnak.

Kell ennél modernebb színház? Van ennél kortársabb? Persze az péntek kora este ismét bebizonyosodott, hogy az akarat, a jó szándék, a lelkesedés hasznos, ám nem elegendő. Elkél a felnőtt segítsége egy-egy előadás bemutatásában. Hogy más kigondolni valamit, s más bemutatni azt a publikum előtt. Mindazonáltal édes gyerekekről van szó, akik – ugyan tudatlanul – olyan előadással rukkoltak elő, mely rossz, olyan rossz, ami már jó. A lényeg: ha újat mutatnak be, én ismét elmegyek.

Megyeri Tamás Róbert

 

Reklámok