Felújítják az ákosi templomot

Aláírták az ákosi református műemléktemplom felújításáról szóló támogatási szerződést. A templom felújítása európai uniós forrásokból és saját alapból valósul meg. A pályázatban az egyháznak a Szatmár Megyei Tanács a partnere. Az ünnepélyes eseményen jelen volt Csűry István püspök, Tolnay István esperes és Pataki Csaba megyei tanácselnök is – tudatja a Nagykárolyi Református Egyházmegye sajtószolgálata.

A pályázati előkészület egy évvel ezelőtt indult el. Akkor kezdték a szükséges iratokat megszerezni. Az ősz folyamán nyújtották át a pályázati csomót az Regionális Operatív Program kolozsvári székhelyén. Immár sikerült aláírni a támogatási szerződést. A szerződés megkötését közbeszerzés fogja követni, amit régészeti ásatás előz meg. A munkálat kivitelezése előreláthatólag két-három évet vehet igénybe.

„Hálás vagyok a magam és a gyülekezet nevében azért, hogy az egyházkerületünk és a megyei tanács szakemberei sokat dolgoztak az elmúlt időszakban azért, hogy ez a templom megújuljon. Azért, hogy még évszázadokon át álljon az ákosi templom és utat mutasson az embereknek Isten felé” – fogalmazott Dobai Zoltán helybeli lelkipásztor.

A pályázat megvalósulása során Kárpát-medence egyik legnagyobb bazilikás elrendezésű románkori temploma újul meg, amit évente több ezer turista látogat. A templom a középkori Ákos nemzetség családi monostoraként épült a 12-13. században.

Kép és szöveg: Károlyirefegyházmegye.ro

Reklámok