Köszönjük: 16 napos fesztivál

Véget ért az immár tizedik alkalommal megszervezett AugustFest, és egyben az első CareiFest. A szervezők sajtóközleményével szolgálunk.

Mint ismeretes, a fesztivál utolsó napját vasárnap, augusztus 13-án tartották. A CareiFest nem kevesebb mint öt nagy fesztivált foglalt magába, melyek összesen tizenhat napon keresztül kínáltak a nagykárolyiaknak tartlamas kikapcsolódási lehetőséget: immár az ötödik alkalommal szervezték meg a Villa Karul Középkori Fesztivált, először a Deák Endre Régizene-fesztivált, szintén először a Castle Jazz fesztivált, ugyancsak először a Nemzetiségek Folklórfesztiválját, illetőleg tizedszer az AugustFestet.

Vasárnap tehát kisállat-kiállítással kezdődött az AugustFest. A nagykárolyi Colibri Egyesület révén galambok, tyúkok, illetve házi nyulak várták reggeltől az érdeklődőket a Vasile Lucaciu Általános Iskola udvarán kialakított tárlaton.

Az est során a kastélykertben lévő színpadra előbb a Nagykárolyi Kulturális Központ énekesei, Szűcs József tanítványai álltak: Tóth Viktória, Bagossy Ivett, Páter Kaszandra, Gál Stefánia, Németi Tamara, Koch Vanessza, Nagy Anita. A továbbiakban az ismert magyarországi, illetve amerikai egyesült államokbeli előadóművész, Király Viktor lépett fel a zenekarával együtt. Bő három és félezres közönséget mozgatott meg pörgős dalaival, feldolgozásaival, köztük a Fire vagy a Solo című szerzeményeivel.

Az AugustFest látványos lézershow-val zárult.

A CareiFest során tehát tizenhat napon keresztül, július 29-e és augusztus 13-a között igyekeztek a nagykárolyiaknak és az idelátogatóknak tartalmas szórakozási lehetőséget biztosítani. A szervezők igyekeztek minden ízlésnek, minden korosztálynak kedvezni: így voltak könnyűzenei koncertek, de retrozenék és reneszánsz muzsika is, fúvószenekar is adott koncertet, de felléptek kórusok, volt dzsessz, lovagi zene, tűzshow, kézműves foglalkozásokra várták az érdeklődőket, színházi előadásokra is, operettre, modern-, sport- vagy társasági táncbemutatóra, magyar, román, sváb népzenére, képzőművészei kiállításra, lézershow-ra stb. Érkeztek fellépők a horvátországi Muravidből, Nyírbátorból jött a fúvószenekar, és érkezett az egyesített kaplonyi–mezőpetri fúvószenekar is. Jöttek a szlovákiai Tornaljáról, Aradról, a Kolozsvári Magyar Opera művészei is felléptek, koncertet adott a Jazzappella, az Essential Notes, az Écska & Huba duó, Sárik Péter Trió & Szőke Nikoletta, a nagyváradi Vergelul, Caius Hera lantművész, a nagykárolyi Carmina Renascentia, a vajdahunyadi Huniade Cantores és a budapesti Musica Historica régizenei együttesek, továbbá Szandi, Cătălin Crişan, Király Viktor, Nicoleta Nucă és Dorian Popa éenkesek, a Bikini és a Direcţia 5 együttesek.

A neves külföldi vagy romániai sztárfellépők mellett hozzávetőleg háromszáz nagykárolyi fiatal állt a színpadra, és mutatta meg a tudását. Ők a Nagykárolyi Kulturális Központ szakosztályainak (felkészítők: Szűcs József, Raluca Păvăluc), a Diákklub (felkészítő: Cătălina Curceanu), Mariana Vulcan tanítványai, a Lead & Follow táncegyesület növendékei (felkészítő: Bagossy Zoltán), vagy a Ceatăra, a Rekettye, a Rote Rose, a Lustige Schwaben, az Akordeon Duo, a Sváb férfikórus, a Rigófütty, a Jurj népzenei együttes, a Kalazanci band, a MEEM stb. tagjai.

A tizenhat nap során körülbelül 20 ezer néző vett részt a különféle rendezvényeken. A fesztiválsorozatot a Nagykárolyi Kulturális és Sportigazgatóság, a nagykárolyi Kulturális Központ, a Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ szervezte a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal és a Nagykárolyi Helyi Tanács támogatásával.

Az események partnerei voltak: Ardealul, Polipol, Alconor Company, König Metal, L’Art Hotel, Equus Egyesület, Nagykárolyi Joy Termálstrand. A rendezvények műsorvezetői: Járay Zsanett és Adrian Ştefănuţi.

A CareiFest és a kapcsolódó fesztiválok logóját Fastus József alkotta meg. Az I love Carei feliratot Fejszés László Miklós hozta létre.

A szervezők külön köszönetet mondanak a Nagykárolyi Rendőrkapitányságnak, a Nagykárolyi Helyi Rendőrségnek, a csendőrségnek, a tűzoltóságnak és egyéb katasztrófaelhárítási intézményeknek.

Önkéntes feladatot láttak el: Verdeş Loredana, Verdeş Laura, Mastan Alexandra, Oşan Adrian, Schlachter Kincső, Széri Zselyke, Dari Helga, Mészáros Daiana, Podoba Barbara, Éder Fruzsina, Sălăgean Linda. A hangosítást és a fénytechnikát üzemeltette Orosz Róbert és Nagy Zsolt. Köszönetet mondanak továbbá a művelődési központ és a turisztikai alapítvány munkaközösségének, Veress Annának, a támogatóknak, a helyi tanács tagjainak, a városvezetőségnek, a kastélyra ügyelő biztonsági szolgálatnak, az Ali baba pizzériának, a fellépő művészeknek, illetőleg a szépszámú közönségnek.

Közlemény

Reklámok