Tanulhatunk egymástól

Az idén 25 éves testvérvárosi kapcsolat további erősítését, a két település együttműködésének szélesítését is célozta a kikapcsolódás mellett a nagykárolyi önkormányzat döntéshozó testületének orosházi látogatása. A delegáció tartalmasan és bevallása szerint kellemesen töltötte városunkban a hétvégét.

A mostani látogatás előzményei idén februárra nyúlnak vissza, amikor az orosházi képviselőtestület utazott Nagykárolyba. Ott egy közös ülés keretében Dávid Zoltán orosházi és Kovács Jenő nagykárolyi polgármester határozatot írt alá a két város közötti megállapodás meghosszabbításáról. Emellett eldöntötték, hogy szeptemberben viszonozzák a látogatást.

Kovács Jenő szerint mindkét településnek van mit tanulnia a másiktól.

– Örömmel látjuk, hogy Orosháza is fejlődik. Vannak testületi tagok, akik fiatalabbak, mint én és eddig még nem jártak itt, de úgy gondolom, tanulságos volt, amit hallottak. Nem egyformán működnek a törvények Romániában és Magyarországon, ezzel együtt az önkormányzatok is tanulhatnak egymástól és szerintem ez az egyik legfontosabb – mondta az Oroscafénak a nagykárolyi és az orosházi fotóklubok közös kiállításának megnyitója előtt.

A gyopárosi fedett gyógyfürdő előterében felállított paravánokra 20–20 kép került, amelyek bemutatják, hogyan látják városukat a fotósok. Abonyi Attila, az Orosházi Fotóklub elnöke elmondta, egy hónapja kapták a felkérést, hogy készítsenek egy összeállítást Városi hangulatok címmel.

– Válogattunk korábbi képekből is, de egészen frissek is vannak. Próbáltuk úgy alakítani a tárlatot, hogy különböző helyszíneken bemutassuk a várost és a készítés pillanatának hangulatát is megragadjuk – részletezte a munkát.

Ugyanez a feladat várt a nagykárolyi Vénig László Fotóklub tagjaira is, akik szintén örömmel fogadták a lehetőséget. Főképp, hogy névadójuknak volt már Orosházán több kiállítása, nekik azonban eddig nem.

– Megpróbáltuk mi is a városunkat bemutatni, ezért olyan épületekről készítettünk fotókat, amelyek Nagykároly szimbólumai, mint a Károlyi-kastély, a román katona emlékműve, a víztorony, illetve olyan jellegzetes épületekről, amelyek reprezentálják a várost – tájékoztatott Hágó Nándor klubelnök hozzátéve, hogy egy fotóséta keretében szombaton délelőtt volt alkalmuk a valóságban is megismerkedni Orosházával és terveik között szerepel egy hasonlóra vendégül látni orosházi kollégáikat.

Kell egy Dotto

A kulturális kapcsolatok fontos részét képezik a testvértelepülési együttműködésnek, amelyet mindkét fél tovább mélyítene a jövőben. Ehhez biztos alapot nyújt az évtizedek során kialakult baráti viszony és a hasonló gazdasági háttér.

– Nagykároly és Orosháza ugyanazt a sorsot járja. Mi Romániában vagyunk a határ mellett, Orosháza pedig Magyarországon és igyekszünk ebből előnyt kovácsolni akár a mezőgazdaság, akár a turizmus területén – fogalmazott a nagykárolyi polgármester.

– Azt gondolom, hogy a személyes és a baráti kapcsolaton túlmenően a gazdasági együttműködés lenne a legfontosabb, hogy újabb hosszú távú, gyümölcsöző lehetőségeket teremtsünk, ötleteket adjunk egymásnak a fejlődéshez. Csak egy példát mondok: a polgármester úr, amikor meglátta a Dottot, azt mondta, Nagykárolynak is kell egy ilyen – mondta Dávid Zoltán.

A testvértelepülési kapcsolat megalapozása a néhai Fülöp Béla nevéhez fűződik, akinek sírját meglátogatta és megkoszorúzta a küldöttség.

Szerző: Pernyés Edit; fotó: Kecskeméti Krisztina; forrás: Oroscafé.hu

2

Reklámok