Tűz Szászvárosban

A Szászvárosban leégett, esszenciális olajokat gyártó üzem annyira beszennyezte a közelében található folyót, hogy szinte az összes hal kipusztult, nyilatkozta szerdán az Országos Környezetvédelmi Őrség helyettes főbiztosa, Szép Róbert.

A levegő minőségét is rontotta a tűzeset, főként amikor a legnagyobb erővel égett az üzem és rendkívül sok füst került a levegőbe, azonban a szennyezés mértéke nem sodorta életveszélybe az ott élő embereket – mondta el Szép.

A szakember szerint a kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően a füst felszállt és a magasban oszlott szét, így a lakosság egészségét nem fenyegette, ugyanakkor a közeli folyó olyan nagy mértékben szennyeződött, hogy minden hal kipusztult belőle.

„Sajnos a Maros folyóba is került a feloldódott anyagokból, ott is okozott halpusztulást, de nem nagy mértékben. Az Orăştie folyóból minden kipusztult, ami ott élt. (…) 3-4 kilométerre folyik bele a Marosba” – magyarázta Szép Róbert.

A szakemberek egy speciális eljárással a Marosból is megpróbálják kiszűrni a folyóba került anyagokat.

Kedd este egy szászvárosi esszenciális olajakat gyártó üzemnél történt robbanás. Ezt követően mintegy 5000 négyzetméteren leégett a gyártócsarnok.

A tüzet körülbelül 20 óra alatt sikerült megfékezniük a tűzoltóknak.

A tűzoltóság továbbra is megfigyelés alatt tartja a leégett területet, nehogy kiújuljanak a tűzfészkek.

Forrás: AGERPRES

Reklámok