Az a jó, ha mindkét fél nyer

Fleisz Kinga pszichológus és Barkász Gabriella közgazdász (egyelőre) nem talált fel holmi csodaszert. Mégis a mindennapokban felhasználható – és a felhasználni javallott – receptet ismertettek Nagykárolyban.

A családias hangulatú estjükön elsősorban elméletileg közelítették meg a mindannyiunk életében jelenlévő ellentéteket. Mint mondták, háromféleképpen reagálhatunk ezekre: menekülünk előlük, belevetjük magunkat, avagy csak szemlélődünk. Ők azonban igazából egy negyediket, az úgynevezett archaikus viselkedésmintától különbözőt, a tudatos hozzáállást javasolták az amúgy igen érdekes, számos személyes példával „illusztrált” mondandójuk közben.

A Szent László Közösségi Ház klubtermében otthonra lelet alkalmon kifejtették, hogy olykor bizony a menekülés a célravezető, máskor akár határozottan az érdekérvényesítésre kell törekednünk, és bizony a mindenáron való alkalmazkodás is hasznos tud lenni adott esetben. Persze ezek kompromisszuma, a középút is jó. Az igazán kiváló, a konfliktuskezelés legjobb megtestesülése azonban egy másik út: amely révén mindahány résztvevő fél nyertes lehet. Merthogy – mint több esettel is érzékeltették – a klasszikus felállás, azaz, amikor az egyik fél a nyertes, míg a másik a vesztes, csalóka. Ugyanis ebben az esetben igazából mindkét fél vesztessé lesz. Előbb vagy utóbb. Éppen ezért kell megkeresni – lehetőleg – a sokkal időigényesebb megoldást, az igazit, amikor is mindkét fél elégedett lehet.

Mint rámutattak, a konfliktusok önmagukban nem rosszak. Energiákat szabadítanak fel, és egyébként is részei az életnek. Azaz nem okvetlenül kell őket távol tartanunk magunktól. Tudatosan, a valós megoldást keresve élhetünk velük, akár a javunkra használhatjuk fel őket. A személyiségfejlődésünket is elősegíthetik, kedvező hatást gyakorolnak…