A kastélyban indította az erdélyi turnéját

Ismét Nagykárolyban zenélt erdélyi turnéja nyitányaként Petruska András. Ezúttal is Temesvári Bence hegedű- és mandolinművész társaságában kedveskedett a nagyérdeműnek.

Célkitűzéseként azt határozta meg az Anziksz számára adott interjúban, hogy meg kívánja énekelni a kort, amelyben élünk.

– Az első állomása az erdélyi turnédnak Nagykároly? Hogyhogy?! Rendszerint a pesti zenészek legfeljebb megállnak itt, útban Kolozsvár vagy Székelyföld felé. Miért pont Nagykároly? 🙂

– Tavaly egy helyi barátunk, Gergő meghívására adtunk egy nagysikerű koncertet a kastélyban. Ilyen különleges helyen játszani mindig nagy élmény, ezért ragaszkodtunk az ismétléshez.

– Kiknek ajánlod ezt a fellépésedet? Kiket vársz?

– Mindenkinek ajánlom, senki ne maradjon kint! Általában a 20-as, 30-as generáció képviselteti magát legnagyobb arányban a koncertjeimen, hiszen a dalaim róluk, a mi generációnkról szólnak. A zene viszont korokon átívelő, a hatvanas évek popzenéjéből legalább annyira táplálkozik, mint a folklórból, és közben igyekszem modern is lenni. Örömmel tapasztalom, hogy kortól, nemtől, társadalmi státusztól függetlenül mindenki megtalálja a helyét a koncertjeimen.

– Bizonyára nem tűnt fel még neked, de mintha körvonalazódna egy új generáció a magyarországi zenei életben… Talán bele se gondoltál még, de ennek az új, a nagy elődökhöz kizárólag az igényességben kötődő nemzedéknek az egyik meghatározó alakjaként tartanak számon. Egyáltalán zenészként van konkrét célod? Mi a te egyéni forradalmad?

– Jól esik, hogy így látod. Küldetésemnek tekintem, hogy minél több fülbe eljuttassam, a mai popzene jóval tartalmasabb, színesebb és érvényesebb üzenettel rendelkezik annál, mint amit a médiában látunk, hallunk. Itt van ez az új szcéna, és elég biztatóan töri magának az utat. Fontosnak tartom kifejezni azt a kort, amiben élünk, és megénekelni a nagy kérdéseket, ezáltal is érzékenyíteni az embertársainkat egymáshoz, vagy éppen saját magukhoz.