Hajrá, matekesek!

A kilencedikes Muszka Csaba, valamint a tizenkettedikes nővére, Muszka Zsuzsa képviseli majd Nagykárolyt az Erdélyi Magyar Matematikaverseny országos szakaszán. Illetve – amint Gaskó Gabriella matematika szakos tanártól megtudtuk – többek között őt, hiszen a következő hétvégén az általános iskolásoknak szóló megyei szakaszt tartják meg, s talán annak eredményeként is többen utazhatnak a Szovátán megtartandó országos döntőre.

A középiskolásoknak szóló megyei szakaszt még a tavalyi év végén tartották meg a nagykárolyi Elméleti Líceumban is. Ugyanakkor és ugyanazokkal a feladatokkal máshol, így például Szatmárnémetiben is meg kellett próbálkozzanak a diákok. Gaskó Gabriella matematika szakos tanár ekként magyarázta annak idején a szimultán tartott verseny előnyeit.

– Egyszerre zajlik, a Kölcseyben, a Hám Jánosban és a református gimnáziumban, illetve itt, nálunk. A tételeket elküldték az interneten. Két óra áll a tanulók rendelkezésére, utána javítunk. Persze ügyeltünk arra, hogy ne mi javítsuk a saját diákjainkat, így a Kalazanci és a Maniu iskola matematika szakos tanárai segítenek be. Így az eredményeket kell elküldenünk Szatmárra, ahol összesítik őket – fejtette ki a tanárnő. Amúgy összesen több mint húsz elméletis diák próbálkozott meg a kifejezetten rangos verseny feladatsoraival.

Az összesítés nemrégiben készült el, s derült ki, hogy a Muszka-testvérek utazhatnak el az országos döntőre.

A korábbi években átlagban az országos szakaszra két nagykárolyi diák jutott tovább, de például az előző tanévben háromnak sikerült. A pedagógus azt szeretne, ha idén is sikerülne ez a bravúr. Mindez a következő hétvégén követően dől el – hiszen akkor derül ki, lesz-e olyan ötödikes, hatodikos, hetedikes vagy nyolcadikos nagykárolyi diák, akinek sikerül a legjobbak közzé jutnia.

A tanárnőtől azt is megtudtuk, hogy immár elismert, országosan akkreditált versenynek számít az Erdélyi Magyar Matematikaverseny, azaz akik annak részvevői, avagy díjazottai, egyenértékű teljesítményt nyújtanak azokéval, akik egyéb országos tantárgyversenyen érnek el hasonló eredményt.