Fokozatosan haladva fejlődni

Grieb Csaba tasnádi polgármestert kérdeztük a 2017-es évről, illetve az idei tervekről.

– Kérem, hogy a tavalyi megvalósítások közül emeljen ki néhányat.

– Mit lehet mondani 2017-ről? Hát olyan év volt, amelyben mi sokat dolgoztunk, de olyasmiket végeztünk, amiknek az eredményei egyelőre nem vagy alig látszanak. Másként szólva: sok volt az olyan munka, ami előkészülete jövendőbeli kézzelfogható megvalósításoknak. Tudni kell azt, hogy rengeteg olyasmit kellett megoldanunk, amik révén a későbbiekben európai finanszírozásokra lehet majd pályázni. Amikor idejöttünk az alpolgármesterrel, nem volt rendesen felkészítve ez a város arra, hogy EU-s pénzeket kaphasson. Például létezett egy Általános Városrendezési Terv (Plan Urbanistic General), amit 2011-ben szavaztak meg, ellenben nem készítettek elő egyetlen területrendezési tervet (Plan Urbanistic Zonal) sem. Turisztikai téren több finanszírozási lehetőséget megpályázhattunk volna, ellenben nem sikerülhetett a PUZ hiányában. Ennek a hiányában még a telekkönyvet sem lehet aktualizálni… Ugyanebbe ütköztünk a központ kapcsán. Ugyanez a probléma a református templommal – lehetett volna finanszírozást szerezni rá… Az iskolák és más hasonló közintézmények elméletileg az önkormányzat tulajdonában vannak, benne vannak a fehér könyvben, de egyik se volt telekkönyvezve. Ezért ennek kezdtünk neki.

Harmincnégy épületet sikerült telekkönyvezni. Az év végére elértük azt, hogy elmondhatjuk, ténylegesen a mi épületeink ezek.

Viszont nem sikerült a központ területrendezési tervét befejeznünk, így azt ebben, a 2018-as évben fogjuk megvalósítani, hogy utána pályázhassunk az iskolák modernizálására, a hőszigetelésre, vagy tetőzetfelújításra, belső munkálatokra. Szintén fontosak a sportpályák, az iskolák sportpályái. Azokat is rendbe kell tenni. 2017 tehát ilyen volt – az előkészület jellemezte.

Persze voltak tényleges kivitelezések is. Egyeseket folytattunk. Azokra az utcákra gondolok, amelyek az 1-es Országos Helyi Fejlesztési Programon keresztül voltak finanszírozva (a Ștefan cel Mare, a Crasnei, a Margaretelor vagy az Avram Iancu utcák). Az előbbi 95 százalékban elkészült, a a Kraszna utca olyan nyolcvanöt–kilencven százalékban (igaz, a „szokásokhoz” híven, a lakosok közül többeknek az aszfaltozás után jut eszébe, hogy a gázvezetékre rácsatlakozzanak, ezért fel kell vágni az utat…), illetve a többiek is folytatódnak. Ugyanebben a projektben szerepel a strand felé nyúló bekötőút is.

Szintén fontos 2017 kapcsán az, hogy a focicsapat megnyerte a megyei bajnokságot, és sikerült egy elég jó első félévet produkálnia a C-ligában. Ugyanakkor arról is tudni kell, hogy voltak problémák a finanszírozással kapcsolatban, olyanok, amelyek abból adódtak, hogy a csapat akkori vezetőségének nem volt elég tapasztalata egy C-ligás csapat működtetéséhez. Az év utolsó hónapjában azonban ezek a gondok megoldódtak. Minden csapattag megkapta a juttatását. Az adósságok nagy része ki van fizetve. A csapat ebben a pillanatban jó, az alapcsapat megmaradt, persze kell kicsit erősíteni.

– Tasnád önkormányzatának tehát célja az, hogy megtartsa a C-ligában a csapatot.

– Igen. Ehhez kapcsolódik még az a hír, hogy január végétől, februártól a labdarúgócsapatnak 90 százalékban a helyi tanács a tulajdonosa. Remélhetőleg ez megkönnyíti a fenntartást.

– 2018-cal kapcsolatos tervek…

– Ebben az évben rengeteg dolgot szeretnénk megvalósítani. Talán kezdjük ott, ami hozza a pénzt a városnak, azaz a strand. Ahogy azt lehet tudni, jó ideje problémákba ütközik a működtetés. Egész pontosan a vízmennyiséggel vannak gondjaink. Mindez onnan ered, hogy a cég, amely kitermeli a vizet, elhibázott beavatkozást hajtott végre a kút kipucolásánál. Emiatt a vízmennyiség lecsökkent hozzávetőleg másodpercenkénti 12–13 literről hét és félre–nyolcra. Ez jelentős kiesés, észrevehető csökkenés. Ezért tavaly, 2017-ben problémáink adódtak. Például május 1-jén. Jöttek az emberek a strandra, hideg is volt akkoriban éjjelente, így a szállodák vízszükséglete is megnőtt, ezért nem állt rendelkezésre a megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz. Ennek ellenére az egész nyár során használtuk a vizet, olyan mennyiségben, ahogyan tudtuk. De a nagyobbik medence egyszer sem volt teljesen megtöltve. Legtöbb egyméteres volt a víz. De így is sokan ültek benne, vagy a gyerekek élvezték, hogy alacsony a vízállás. Így hát jelenleg az a legfontosabb, hogy új kutat tudjunk fúrni. Találtunk is egy megfelelő helyszínt, körülbelül két kilométerre a mostanitól, Tasnád és Szilvás határában. A szükséges papírokat az engedélyeztetéshez elküldtük a bukaresti szakhatóságnak – ezekre ebben a hónapban kell megérkezzen a válasz. A következő szakaszban a fúrás tervezetét kell elkészíteni. Utána esetleg kifúrhatjuk a kutat, megkezdődhet a kitermelés. Az új kút mélyebb lesz, mint a régi, azaz 1300 méter helyett 1600 méter mélységű. Talán nagyobb mennyiségű vizet lehet majd kihúzni, és elválik az is, hogy mennyi gázzal jön majd fel a víz. Ha sok a gáz, és jó nyomása van a víznek, akkor nem kell szivattyúzni, hanem egy speciális csövön, melyben a víz kilométerenként 1 fokot veszít, eljuttatjuk a strandig. Persze amennyiben van gáz, viszont nincs nyomás, akkor újabb problémával nézünk szembe. Akkor már a helyszínen kell a megfelelő hőmérsékletűre lehűtenünk a vizet, illetve szivattyúzni is kell majd, továbbá pumpálni a vizet a strand felé. A lényeg, ha sikerül úrrá lennünk a gondokon, akkor végre az egész strandot ki tudjuk majd használni. Elláthatjuk majd a kaszárnyát is geotermális vízzel. Abban az esetben, ha ténylegesen megszületik a kormányhatározat arról, hogy átveszi a régi kaszárnya használatát a nagyváradi katonakórház, akkor az a rész is fejlődhetne. A váradi intézményen keresztül a belügyminisztérium üdülőövezetet akar ott kialakítani a nyugalmazott alkalmazottai számára, mindehhez esetleg társulna a hadügyminisztérium is. Amennyiben mindez megvalósul, több turista érkezhet. Ha jobbak lesznek a szolgáltatások, idővel az árakon is emelhetünk, hiszen az utóbbi időben nem emelkedtek a jegyárak. A bevételtöbbletből pedig aquaparkot alakíthatnánk ki. Arra nagy szükség lenne! Az ottani vizet úgy tudnánk előállítani, hogy a medencékből leengedett vízzel felmelegítenénk az édesvizet.

Persze számos más elképzelésünk is van, főleg, hogy most készítjük elő az egész strand területrendezési tervét. Utóbbi kapcsán azt emelném ki, hogy megállapítjuk, mely zónákat mire lehet majd a jövőben használni. A turisztikai részre készítettünk egy tervet, mely révén kérhetjük a gyógyfürdői övezet minősítést. Ha minden jól alakul, akkor még idén megszületik az erről szóló kormányhatározat. Utána már másként pályázhatunk különféle európai uniós támogatásokért. Például akkor új kút kialakítására is lehetne pályázati forrást keresni, míg jelenleg ez nem megoldható… Kezelési központot kellene kialakítani, sportkomplexumot, normális méretű futballpályával, műfüves pályával, hiszen a szűken vett régió csapatai rendszeresen edzőtáboroznak, például Nyírbátorban. Hát nem lenne jobb, ha nálunk maradnának? A szállodáknak is több ügyfele lehetne a téli időszakban… Egy tavat is ki kellene arra alakítani, hogy felfogja a Csaholy felől érkező vizeket. A tavat persze sokféleképpen fel lehetne használni – csónakázni rajta, de akár horgásztóként is.

– Tehát összekötni a vendéglátást az egészségügyi szolgáltatásokkal…

– Igen, a gyógyfürdői övezeti minősítéshez ezek elengedhetetlenek… Mindez persze (és még sok elképzelést tudnék felsorolni!) nem fog idén megvalósulni. De ezekre alapozva építkezhetünk majd a jövőben.

Jelenleg a prioritás az, hogy rosszul állunk az infrastruktúra szempontjából. Ezen kell változtatni! Sok tasnádi utcát fel kellett ásni a kanalizálás és a vízrendszer bővítése, felújítása miatt. Ezek zöme azelőtt se volt jó állagú, ám most különösképpen problémásak. A kivitelezőknek február–márciusban kell átadniuk az utakat az önkormányzatnak, reméljük, hogy addig megjavítják őket, különben nem írjuk alá az átvételi okmányokat. Ezzel párhuzamosan követ fogunk elhelyezni más, kisebb utcákra. Mondjuk ki: azért, hogy kijöhessünk a sárból. Ugyanakkor nagy problémák vannak a városhoz tartozó falvakon. 2016 végére sikerült Balázsházát nagyrészt rendbe tenni, részben Malomszeget is ’16-ban és ’17-ben, de ott is maradt hátra még valamennyi munkálat. A következő lépésben be kell szereznünk további jóminőségű kövezetet, talán már idén sort keríthetünk erre. Valószínűleg Csöggel kezdjük az útkövezést, valószínűleg ott vannak a legnagyobb problémák, és azután folytatjuk Szarvadon. Ott ugyan a központ aszfaltozott, ám a többi utca nagyon rossz állapotban van.

Arra ügyelünk, hogy a legnagyobb bajban lévő utcákat hozzuk némileg rendbe, hiszen lényeges, hogy eljuthasson oda adott esetben a tűzoltó, a mentőautó… Éppen ezért a következő napokban, hetekben is dolgozni fogunk kisebb tasnádi utcákon. A reményeim szerint ezzel az első fázison még most, az év elején túljutunk. A cél, hogy nyárra minden tasnádi utca – legalább – le legyen kövezve. És közben lassan-lassan a falvakat is rendbe hozzuk…

2