Idén is lesz Bocskai Zarándoklat

Tizenkettedik alkalommal szervezik meg ezen a hétvégén a magyarországi hajdúvárosok a Bocskai Zarándoklatot, amely a hajdú múlt ápolása és őrzése mellett a határok fölötti magyar nemzeti egységet is hivatott szolgálni és demonstrálni.

A 2018. február 16-17-én Hajdúnánás–Debrecen–Kolozsvár–Gyulafehérvár–Nagyenyed–Nagyvárad–Debrecen–Hajdúnánás útvonalon lezajló zarándoklat részvevői a magyarországi hajdúvárosok képviselői és meghívottaik.

A delegáció a Bocskai István fejedelem életéhez és uralkodásához kapcsolódó helyszíneket, emlékhelyeket keresi el. Így pénteken Kolozsváron, helyi idő szerint 12.30 órakor a fejedelem szülőházánál (Sapientia EMTE) lesz koszorúzás, majd Gyulafehérváron 16.45-kor tisztelgés a székesegyházban a síremléknél. Szombaton Nagyenyeden az 1849-es magyarirtás emlékhelyénél lesz főhajtás 7.30-kor, Nagyváradra 11,30 órakor érkeznek a zarándokok, itt a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében tartanak megemlékezést. Köszöntőbeszédet mond Tőkés László püspök, az Európai Parlament tagja. Ezt követően a Szólláth Tibor hajdúnánási polgármester vezette zarándokok és a tisztelgők megkoszorúzzák az egyetem belső udvarán lévő Bocskai-emléktáblát.

A felsorolt helyszíneken Kátai Zoltán énekmondó és Meleg Vilmos színművész tartanak alkalomhoz illő előadást. Minden érdeklődőt, emlékezőt szeretettel várnak a szervezők.

Közlemény