Meleg étel, foglalkozások és robotok

Hétévesforma kislány újságolta ma, hogy tavaly zuhanyzott életében először. Örömmel tette hozzá, hogy azóta hetente többször is megteheti az 1-es iskolában. És enni is kap. Naponta. Ugyanabban az oktatási intézményben a technológia újdonságaival is megismerkedhetnek az önkormányzat és más támogatóknak köszönhetően a tanulók. A két projekt ünnepélyes felavatóját tartották meg.

Az oktatási intézmény igazgatója, Nicolae Moldovan arról beszélt az üdvözlés rendjén, hogy kötelességük lehetőséget biztosítani a gyerekeknek. Közte a nehéz körülmények között élőknek is. A nagykárolyi önkormányzat pedig kiváló partner, hiszen támogatja a kezdeményezésüket – emelte ki. Az első lépés az, hogy eljöjjenek az iskolába. Nagyon sokak számára ösztönzés az, hogy ételt kapnak, továbbá lehetőségük van tisztálkodni. A helyhatóság biztosítja az ételt, illetőleg kialakította a szükséges termeket – ebédlőt, fürdőt. Délutáni foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek – egyebek között elemi dolgokat is megtanítanak a nonformális oktatási idő alatt, így gombot felvarrni, vagy éppen eszközöket megjavítani. Különösen kedvelik ezeket a foglalkozásokat a gyerekek, hiszen haza is vihetik mindazt, amit létrehoztak.

Az iskola egy másik projektjének keretében – nagykárolyi vállalkozók felajánlásának köszönhetően – robotikai termet alakítottak ki. Ez elsősorban a legjobb képességekkel rendelkező tanulóknak szól – mindent közösen hoznak létre a kör részvevői.

A hatóságok képviselői méltatták az oktatási intézmény hozzáállását. Kovács Jenő nagykárolyi polgármester és Darius Filip kormánybiztos egyaránt arról beszélt, hogy jó úton indult el az iskola, és folytatni kell ezeket a kezdeményezéseket.