Van költségvetése Nagykárolynak

Egy tartózkodás mellett elfogadta az idei évre vonatkozó költségvetés tervezetét a nagykárolyi önkormányzati döntéshozó-testület. Mint Kovács Jenő nagykárolyi polgármester értékelőjében kifejtette, a büdzsé első számú feladata a zavartalan működtetés biztosítása, illetve az európai uniós forrásokhoz járuló önerő előteremtése. Merthogy több mint 20 millió eurónyi támogatást akarnak Nagykárolyba vonzani.

Legalább egy évtizede nem szavazta meg az egyik tanácstag Nagykároly város költségvetését. (Amihez természetesen joga van.) Ám – mint többen is felvetették – az lenne az illő, ha javaslatokkal élne, és azok betartásához kötné a voksát. Ám ezúttal sem ez történt. Inkább hosszasan ecsetelte, hogy szerinte melyek a gondok. Viszont ő is elismerte, hogy alapjáraton megalapozott a büdzsé – igaz, szerinte nem feltétlenül betartható… Bekő Tamás városmenedzser reagált. Nyomatékosította, hogy természetszerűleg ez egy tervezet, adott esetben ki lehet majd igazítani. Ő inkább arra fektette a hangsúlyt, hogy az országosan megszabott 10 százaléknyi költségcsökkentés helyett 17-et céloz meg a városvezetőség. Továbbá az esetleges projektekhez járuló önrészt fogják tudni biztosítani.

Kovács Jenő polgármester elmondta, hogy reményei szerint több mint 20 millió eurónyi támogatás érkezhet a városba. Érvelése szerint ugyanis a saját forrásokból a működtetés zavartalan biztosítása a fő feladata a városnak, míg a fejlődésre külső forrásokat kell bevonni.

A tanács tagsága szintén megszavazta a Nagykárolyi Kulturális Központ, a Nagykárolyi Victoria Városi Sportklub, a Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ éves költségvetését. Illetőleg a Nagykárolyi Városi Kórház első negyedévi büdzséjét is jóváhagyta. Az Országos Lakásépítő Ügynökség számára a Teremi út 86/B szám alatti területet átadta, hogy oda új, úgynevezett ANL-lakások épülhessenek. A Nuferilor utca nevét megváltoztatták, s jövőben Jean Calvin nevet viseli. Több helyi egyesületet felmentettek az éves ingatlanadó fizetésének kötelezettsége alól.

(megyeri)