Elismerésünk, Alexandra!

A második helyezést érdemelte ki az Implom József-helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjében, 184 ponttal a nagykárolyi Elméleti Líceum 10. osztályos diákja, Kințel Alexandra. A versenyt a hétvégén tartották Gyulán.

Egyébként a sepsiszentgyörgyi erdélyi döntő után kiderült, hogy három Szatmár megyei diák – közülük ketten nagykárolyiak! – lehetett jelen a gyulai döntőben. Felkészítő tanára, Putovits Tünde az Anzikszon keresztül is gratulál a tanítványának.

Az alábbi interjút egy másik elméletis diák, Filip Rebeka készítette egy évvel ezelőtt Alexandrával. Talán érdemes újraolvasni…

– Milyen megmérettetésnek bizonyult a pénteki verseny? Voltak elvárásaid, esetleg félelmeid a tételsorral kapcsolatban?

– A pénteki megmérettetést izgalmasnak találtam, hisz még eddig nem vettem részt az Implom József helyesírási versenyen, ez az első évem. Voltak félelmeim. Nem tudtam, milyen lesz, amikor a 9–12. osztályosok együtt versenyeznek. Országoson már a legjobb helyesírók vesznek részt, ezért nehéz a továbbjutás. Mindenki azért indult, hogy nyerjen, s ez velem sem volt másképp. Az idén az egyetlen elvárásom magammal szemben az volt, hogy az első tíz hely valamelyikét megszerezzem és ezáltal továbbmehessek a verseny országközi szakaszára.

– Minden sikert megelőz egy felkészülési szakasz. Számodra miből állt ez az időszak?

– Ebben az időszakban rengeteget gyakoroltam. Nagyon sok segítséget kaptam tanárnőmtől, Putovits Tündétől, akinek ezúton is szeretném megköszönni, hogy különféle feladatlapokkal és tollbamondásokkal felkészített a versenyre. (Nehéz munka volt, de meghozta a gyümölcsét.)

– Akár szakmabelinek is tekinthetünk, hiszen eredményes múlttal rendelkezel a helyesírók között. Mit lehet tudni az előző évek versenyeiről?

– Legelső helyesírási versenyemen negyedik osztályban vettem részt. Ez volt a Fürkész helyesírási verseny, melynek a Nagyváradon megrendezett országos döntőjét megnyertem. Ezen felbuzdulva ötödiktől minden évben jelentkeztem a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyre. Ezen a versenyen minden évben eljutottam az országos döntőre, háromszor pedig a Kárpát-medencei döntőn is voltam, ahonnan két alkalommal sikerült első helyezéssel hazatérnem.

– Szenvedélynek tekinthető a helyesírás iránti érdeklődésed?

– Mondhatni. Mindig is nagyon fontosnak tartottam, hogy valaki helyesen tudjon írni a saját anyanyelvén.

– Középiskolás éveid elején járva, hogyan sikerül megteremteni az egyensúlyt a versenyekre való felkészülés, valamint a pihenés között?

– Nehéz fenntartani az egyensúlyt, de végül mindig sikerül erre is, arra is időt szakítani. Fontos a jó időbeosztás, a szervezettség.

– Eddigi tapasztalatod alapján, szerinted miben rejlik a siker kulcsa, amikor egy nagy horderejű kihívásról van szó?

– Minden egyes próbatétel egy lehetőség véleményem szerint. Ezektől nem félni kell, hanem megragadni a lehetőséget. Minden egyes versenyre pozitív gondolatokkal megyek (azaz: nekem ez sikerülhet, és sikerülni is fog). Ha pedig kudarc ért, sosem adtam fel, hanem mindig arra törekedtem, hogy még jobbá váljak.