Rettentő a hideg

A következő időszakban marad a hideg időjárás, éjszakánként fagyra lehet számítani, az égbolt felhős marad és helyenként havazni is fog.

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt hétfőn több megye tanintézményében is felfüggesztették a tanítást.

Dolj, Ilfov megyében és a fővárosban hétfőn és kedden szünetel az oktatás. A tanügyminisztérium szerint hétfőn Konstanca megyében is szünetel a tanítás, Giurgiu megyében pedig kedden sem kell iskolába menniük a diákoknak. Az oktatási szaktárca közleménye szerint a tanfelügyelőségek jól megindokolt esetekben kérhetik a tanév szerkezetének változtatását, ezeket azonban csak akkor hagyják jóvá, amennyiben bepótolják az elmaradt órákat a diákok. Jelen esetben a tanfelügyelőségek jóváhagyásával az oktatási intézmények maguk dönthetik el, hogy mikor pótolják be a rossz időjárás miatt elhalasztott tanórákat a diákok.

Országos szinten Hargita megyében mérték a legalacsonyabb hőmérsékleti értékeket hétfő reggel, amikor Gyergyóalfaluban mínusz 22 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

A nagyszebeni meteorológiai központ szakértői szerint a megye más településein is nagyon hideg volt, a Bucsin-tetőn mínusz 20, Maroshévízen mínusz 19, Székelyudvarhelyen mínusz 11 fokig süllyedt a hőmérők higanyszála. A meteorológiai központ szakembere, Udo Reckerth szerint a Gyergyóalfaluban mért hőmérséklet a legalacsonyabb volt az országban, azonban a mérés alól kivételt képeznek a hegyvidéki térségek.

Az idézett forrás szerint nem ezek voltak a legalacsonyabb mért hőmérsékletek ebben a periódusban, 1965-ben február 27-én mínusz 32 Celsius-fokot mértek Gyergyóalfaluban, mínusz 26 fokot Csíkszeredában és Maroshévízen. Udo Reckerth szerint egy sarki légtömeg érkezett Oroszország és Észak-Európa felé, amely begyűrűzött Európa közepéig, sőt a dél-keleti részébe is.

A következő időszakban marad a hideg időjárás, éjszakánként fagyra lehet számítani, az égbolt felhős marad és helyenként havazni is fog. Februárban a leghidegebbet 1987-ben mérték, amikor mínusz 35 Celsius-fok volt Csíkszeredában.

Fennakadásokat okoz a közlekedésben a havazás és az erős szél az ország déli és délkeleti részén.

Hétfő reggel 10 órától Bukarest, valamint Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Konstanca és Tulcea megyében másodfokú hóviharriasztás van érvényben, Mehedinţi, Dolj, Olt és Teleorman megyében pedig kiadós havazásra figyelmeztetnek a meteorológusok. Az előrejelzések szerint számottevő havazás várható hétfőn és kedden a Bánság déli részén, továbbá Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában és Észak-Moldvában is.

A hóvihar által sújtott térségben 37 vonatjáratot töröltek hétfő reggel 10 óráig; ezek többsége Regio-járat, de két Interregio-járat (Craiova–Nagyszeben, Nagyszeben–Craiova) is van közöttük – közölte Facebook-oldalán a Román Vasúttársaság (CFR).

A hatóságok valamennyi tengeri kikötőt lezártak a vihar miatt, Teleorman megyében pedig több útszakaszon teljes forgalomkorlátozás van érvényben.

Forrás: AGRERPRES