Addig támadnák, amíg lemond

Jó ideje közéleti szerepet nem vállaló emberek ellen is hadakozik Nagykároly „lelki méregkeverője”. Tudják az az asszony, aki a fejébe vette, hogy bármi áron etnikai konfliktust szít a városban – talán azért, mert a zavarosban neki is csurranna-cseppenne valami, de az is elképzelhető: egyszerűen képzelődik, s valóságnak hiszi a rémálmait.

Különféle közösségi felületeken megejtett beszélgetéseket, át nem gondolt hozzászólásokat értelmez félre, vagy részben közli azokat, s úgy állítja be, mintha őt támadnák. Holott sok esetben arról van szó, hogy addig provokálja az embereket, amíg azok elkeseredettségükben valóban odacsapnak (de kizárólag virtuális értelemben!) – mintegy védekezésként.

Éppen ezért javasoltam, s teszem újfent, de a jövőben is ekként fogok cselekedni: bízzuk mindezt (a virtuális hadakozást) olyanokra, akik következetesen tudnak fellépni. Akik odaírják a nevüket (például a vajákos asszony a mai „oknyomozó”, „tényfeltáró” publicisztikáját sem írja alá – mit tudja ő, hogy melyek a szakmai szabályok?!) a cikkek alá, akik már némi tapasztalattal is rendelkeznek abban, miként kell védekezni a jeles asszonyság és köre ellenében.

A jelenségre némiképpen olcsó válasz az, hogy egy beszélgetést közlök.

Ez is a közösségi internetes felületen esett meg, s bár a törvényi értelemben nyilvános tér az is, ám erkölcsileg nem ugyanaz a fajsúlyt jelenti, mint amit a vajákos asszonyság művel: hiszen az ő felületén, a blogján jelennek meg a személyeket, intézményeket stb. gyalázó hozzászólások, név nélkül. Élek a gyanúperrel, hogy ezeket javarészt a nagysága írja. Minden bizonnyal: ezekkel zsarol embereket. Ha valamit nem tesznek meg, akkor megjelennek majd azok a bizonyos álneves kommentárok… Ez az, ami különösen erkölcstelen!

Na, de térjünk vissza az ő facebookos felületén megjelenő beszélgetésekre. Nemrégiben kapott szárnyra az a hír, miszerint az Új Jobboldal Párt nagykárolyi szervezetet kíván létrehozni – korántsem meglepő módon a nagykárolyi „lelki méregkeverő” felületén jelent meg egy hozzászólásban a toborzó felhívás. Azóta megy az adok-kapok, miszerint a magyarországi szélsőséges párt is jönne (ne tegye, nincs szükség rá!). (Amúgy annak a nevében egy bizonyos úriember mértéktartónak, megbízhatónak nevezi a nagykárolyi „lelki méregkeverő” felületét – normális az ilyen? Netán itt arról van szó, hogy mindketten abban érdekeltek, hogy a feszültségeket szítsák, alkalomadtán össze is dolgoznak?)

Az alábbi beszélgetést csak azért közlöm, mert kórképét adja annak, amit a nagykárolyi „lelki méregkeverő” művel: vádol, pocskondiáz, hazudik (bíróság mondta ki, hogy például velem szemben valótlanságot állított!), mindezt azért teszi, hogy lehetetlenné tegye mások munkavégzését. A kialakult káoszból pedig majd megpróbál hasznot húzni magának. Vagy az is lehet, hogy „csak” különféle frusztrációi okán viselkedik így – egyesek pedig ezt felismerve bátorítják, támogatják, biztatják, hiszen a lehetséges zűrzavarban ők maguk indulnak majd előnyből.

Hát kérem szépen, ezért történik az Nagykárolyban, ami történik. Ezért működik nagykárolyi „lelki méregkeverő” felülete: hogy állandó nyomás alá helyezze a mindenkori (neki nem tetsző) városvezetőséget, hogy megakadályozza azt a munkavégzésben.

Megyeri Tamás Róbert

2