Kitárult a suli ajtaja

Zsibongott, kérem szépen, zengett ma (is) a nagykárolyi felekezeti oktatás helyszíne. A Kalazanci Szent József Iskola ma délutánra leendő előkészítő osztályosait hívta meg, hogy szüleik társaságában ismerkedjenek meg a lelki épülésre is ügyelő sulival. S gyerekkacaj, -nevetés, -énekszó töltötte be az intézményt.

Persze szép és illő gondolatok is elhangzottak. Nagy Katalin – a gyerekek Tünde tanítónénije – üdvözölte a kis ovisokat és izguló, iruló-piruló szüleiket. A közösségformálás a legfontosabb feladata az előkészítő osztálynak, hogy a gyerekek immár iskolaéretten vágjanak neki az elsőnek, majd sorban a többi tanévnek. Kocsis Aliz igazgatónő megemlítette, hogy immár tizenkilenc osztályközösség közel félezer tanulójának igyekeznek a tananyagon túl lelki többlettel is szolgálni. A felekezeti oktatáson túl a kiegészítő képzések sorát nyújtják, így például a szivacskézizést, vagy hangszeres oktatást.

Szépen díszített helyszínen – az iskolakomplexum öt éve felavatott épületrészében – hangzott el mindez. De persze a gyerekeket még inkább megszólította az, ami ezek után következett: az iskola játékos megismerése. Előbb kincskeresésen, azaz répa-keresésen lehetett részt venniük – tették is lelkesen. Utána énekszóval kellett előcsalogatniuk a negyedikeseket – Tünde tanítónéni osztályának tagjait. Ők, a lassacskán búcsúzó elemisták mesejátékkal lepték meg a csöppségeket. És igen: a szülők némelyike már-már könnyezett, míg a gyerekek lelkesen tapsolták azokat, akik jó szívvel ajánlják nekik a sulit.