LPG-terminált épített a MOL Mezőtelegden

A MOL Románia befejezte a Bihar megyei Mezőtelegden létesített LPG-terminál (autógáz) építési munkálatait. Az új, több mint 10 000 m²-es területen elhelyezkedő létesítménybe történő beruházás meghaladta a 2,3 millió eurót. A már teljesen működőképes terminálhoz négy LPG-tartály tartozik, amelyek összesen 600 köbméteres tárolókapacitással rendelkeznek, továbbá négy, két kompresszorhoz csatlakoztatott töltő/lefejtő szivattyú.

Az éves 30kt-ás kapacitásra tervezett berendezés egy teljesen automatizált, számítógéppel vezérelt töltő rendszerrel van felszerelve, és megfelel az összes munkavédelmi és környezetvédelmi előírásnak.

A gázt olyan föld feletti tartályokban tárolják, amelyeket a legkorszerűbb biztonsági és védelmi rendszerekkel láttak el, például az automata térfogat- és hőmérsékletmérő műszerek, rögzített tűzoltórendszerek, beleértve a korai veszély-felismerő szenzorokat és riasztókat. A terminál a legmagasabb szintű szabványoknak megfelelő gőz-visszanyerő egységgel is rendelkezik, az illékony szerves vegyületek kibocsátásának csökkentése érdekében. Az LPG terminál a MOL már meglévő mezőtelegdi telephelyét egészíti ki, ahol 1999 nyara óta működik üzemanyagraktár. A mezőtelegdi raktár jelenleg 22 alkalmazottat foglalkoztat, a MOL Románia töltőállomás-hálózat mintegy felét ez a telephely látja el üzemanyaggal.

A terminál kulcsfontosságú létesítmény, amely az egész régió számára szolgáltat autógázt és amely az ügyfelek számára jelenti a propánellátás biztonságát az ország ezen részén. Ezenkívül az új LPG terminál mind a MOL Románia hálózatának az ország nyugati, északnyugati és középső részén található töltőállomásait, mind az ugyanazon régiókban lévő nagykereskedelmi partnereit is ellátja. Becslések szerint az új terminál 2018-ban eléri az éves 15kt áruforgalmat, 2020-ig pedig az évi 30kt-t. A különböző termékeket – propán vagy LPG – egy-egy külön rendszer fogja kezelni. Ezekhez külön (tartályvagonokból) lefejtő szivattyúk, gázvisszanyerő berendezések, szállítócső-vezetékek, tárolóegységek, kompresszorok és (tartályszállító autókba) feltöltő szivattyúk tartoznak.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ma felavathatjuk a MOL első romániai LPG-terminálját. Ez a projekt mérföldkő a vállalat hosszú távú stratégiájában és azt a célt szolgálja, hogy optimalizáljuk a MOL Románia ellátási láncát és változatossá tegyük termékportfóliónkat. A beruházás növeli a LPG elérhetőségét a régióban a forgalmazók számára és bővíti a kereskedelmi lehetőségeket, valamint hozzáférést biztosít ehhez a termékhez az új kis- és középvállalkozások számára is. A töltőállomás-hálózat fejlesztésével és korszerűsítésével egyidejűleg az ellátási lánc optimalizálása is egy fontos tényező a MOL Románia hatékonyságának növelése érdekében.” – nyilatkozta Camelia ENE, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A mezőtelegdi üzemanyagraktáron kívül a MOL Románia egy másik telephelyet is működtet, Gyurgyevóban (Giurgiu). A gyurgyevói üzemanyagraktár, amely közvetlen hozzáféréssel rendelkezik a dunai folyami közlekedéshez és szállításhoz, 2013 tavasza óta nyitotta meg kapuit és 14 alkalmazottat foglalkoztat.

Közlemény