Életforma a gitározás

Bogáti-Bokor Ákos egy gitáros foglalkozásán jártunk. Ősz óta oktatja a Nagykárolyi Kulturális Központ keretein belül a gyerekeket. A gitárórákon a hangszertanulás mellett zeneelméletet is tanulnak…

– Hány gyerek jár a gitárfoglalkozásaidra? Mikor vannak ezek?

– Jelenleg 25-ön járnak hozzám gitározni, délutánonként, az iskola után. Ezek nagyjából egyéni vagy kis létszámú csoportfoglalkozások, így minden gyermek a saját tempójában haladhat.

– Hány éves korban lehet elkezdeni a gitározást?

– Úgy tapasztaltam, hogy 7 éves kortól működik legjobban a gitártanulás, de voltak már nagyon ügyes és „elszánt” 6 éveseim is.

– Mióta gitározol? Mit szeretsz benne a legjobban?

– 24 éve gitározom, hobbinak indult, de hivatás lett belőle. A gitár számomra életforma, kifejező és alkotásra késztető eszköz, testrész, inspiráció.

– Akinek esetleg kedve van, hol jelentkezhet, mikor indul be az újabb csoport?

– Nagyon sokan éltek a lehetőséggel, hogy ismét van lehetőség rendszeresen gitárt tanulni. A helyek száma az idő és a termek korlátozottsága miatt hamar beteltek, de ősszel, amikor a mostani tizenkettedikesek már „kirepülnek”, ismét lesznek helyeink. Igyekszem olyan csoportokat létrehozni, amelyek legfeljebb 2–3 diákból állnak, mert ennél nagyobb létszámban heti egy órában szinte lehetetlen minőségi munkát végezni. Gitárórákon a hangszertanulás mellett zeneelméletet is tanulunk, s persze mindenki megtanul kottát olvasni, ahogy kell 🙂