„Isten éltesse a romániai magyarokat!”

Viorica Dăncilă, Románia miniszterelnökének üzenete március 15-e alkalmából.

Március 15. kiváló alkalom arra, hogy a romániai magyar közösséget ünnepeljük, és méltassuk az országunk területén az utóbbi évtizedekben kialakított nemzeti közösségek közötti jó együttélést.

Barátsággal üdvözlöm magyar polgártársainkat most, 170 évvel azon történelmi pillanat után, amikor a magyar forradalmárok csatlakoztak az európai nemzeti felszabadítási mozgalmakhoz. Történelmi perspektívában is eljött az a pillanat, arra fektessük a hangsúlyt, ami összeköti a románokat és magyarokat, és ami elősegíti az emberi kapcsolatokat, a kulturális párbeszédet, a közös európai gondolkodást, valamint azon hagyományok és szokások ápolását, amelyek meghatároznak bennünket.

Európában ma a nemzetiségek és kultúrák közötti különbségeknek a megértés és a kölcsönös tisztelet alapját kell képezniük. Ezért Románia támogatja az „egység a sokszínűségben”-európai értéket, a nemzeti identitás kifejezését, a hagyományok, valamint nyelvi és a kulturális örökségünk védelmét. Ebbéli erőfeszítéseinkben számítunk a romániai magyarok érdekképviseleti és kulturális szervezeteinek támogatására.

A centenárium éve nagy jelentőséggel bír az egész romániai társadalom számára, és ebben a kontextusban kiemelném a nemzeti kisebbségek hozzájárulását a romániai társadalmat meghatározó kulturális örökségének kiépítésében, valamint a modern román állam kialakításában.

Románia Kormánya minden állampolgár közös erőfeszítésére számít, hogy olyan országot építhessünk közösen, amelyben mindannyian élni szeretnénk.

Isten éltesse a romániai magyarokat!

Viorica Dăncilă,
Románia miniszterelnöke