A köztéri szobroknak meghitteknek kell lenniük

– Nagyon szép ünnepen vettem részt a tegnap – nyilatkozta a Nagykárolyi Anziksz megkeresésére Kovács Jenő, a nagykárolyi RMDSZ elnöke. Kiemelte: érzése szerint különösen dicséretes, hogy gróf Széchenyi Istvánnak emeltek köztéri szobrot Szatmárnémeti régi főterén.

Mint mondta, az avatás közben azon morfondírozott, hogy a szatmárnémetiek a fákkal körülvett térre helyezték el a „legnagyobb magyar” szobrát. A természet ölébe. Egy olyan helyre, amely meghittséget, bensőséges viszonyt feltételez. Hiszen nem látszik az alkotás több száz méterről. Ezzel szemben – ötlött fel benne – Nagykárolyban egyesek azért ágálnak, hogy a katonai emlékmű mellől vágják ki a tujákat.

Egy flaszter közepére képzelik el azt a körtéri alkotást – tettük hozzá. Érzése szerint a két elképzelésen érdemes elgondolkozni – fejtette ki. Mint hozzátette, tanulságra is lelhetünk. Már csak annak okán is – mondta el –, hogy szakemberek véleménye szerint a tuják az emlékműre fókuszálják a tekintetet.

Emlékeztettük ugyanakkor a szervezet elnökét, hogy az Anziksz Olvasói közül többen elmondták, a nyári hőségben különösen kellemes tud lenni a fák nyújtotta hűs. A gyerekek is élvezettel töltik meg kacajjal, élettel a teret, melyben víz csobog, melyet árnyék ölel körbe.

Fotó: RMDSZ, Gönczy Tamás