Mértéktartó főhajtás

Esett. Kellemetlen, már-már télies, aprószemű esőcseppek áztattak el ma délután mindent. Mégis szépszámú jelenlévő vett részt Petőfi Sándor nagykárolyi mellszobra előtt megtartott főhajtáson.

Mint ismeretes, a tegnapi szatmárnémeti Széchenyi-szobor avatása okán egy nappal halasztották a károlyi ünnepséget. Füst Milán A magyarokhoz című költeményét Popelmajer Szandra mondta el az RMDSZ nagykárolyi szervezete és a Kaffka Margit Művelődési Társaság szervezte esemény nyitómozzanataként. Babits Mihály Áldás a magyarra című költeményét Kocsis Anett Anna mondta el folytatásként, majd Kovács Jenő, a károlyi RMDSZ elnöke üdvözölte az ünneplőket, míg Rák Gergő versmondással szolgált. Gnándt Zoltán tanfelügyelő, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Középiskola történelem szakos tanára helyezte kontextusba az 1848. március 15-én történteket. Ábrányi Emil Petőfi Sándor című versét Török Bálint mondta el. Csizmár Bernadett énekelt zárásként. Ő is a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont tanulója – mindannyiukat Kiss Hajnalka és Hargitay Erzsébet pedagógus készítette fel.

Koszorúzással folytatódott a mértéktartó ünnepség. Erdei D. István parlamenti képviselő és Túrós Lóránd szenátor, továbbá a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal nevében Kovács Jenő polgármester és Keizer Lajos alpolgármester, a helyi RMDSZ, az NDF frakciója, a kertvárosi református egyházközség, illetve a Nagykárolyi Református Egyházmegye nevében ifj. Tolnay István esperes, illetőleg a testvértelepülések, így Polgár, Orosháza, Mátészalka nevében helyeztek el koszorúkat. De a Történeti Vitézi Rend nagykárolyi székkapitányságának tagjai, a mezőpetri RMDSZ, a Kalazanci Szent József- és a nagykárolyi Elméleti Líceum nevében is koszorút helyeztek el Petőfi mellszobra elé.