Eltitkolják a betegséget

Romániában több mint 300 000 epilepsziával diagnosztizált páciens él, azonban csak 200 000 személy részesül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által megtérített kezelésben, ugyanis a többiek saját maguknak vásárolnak gyógyszert, hogy eltitkolhassák betegségüket, nyilatkozta hétfőn dr. Ioana Mîndruţă a gyógyszerrezisztens epilepszia kezelését támogató országos program vezetője.

„Romániában több mint 300 000 epilepsziás páciens él, tudjuk biztosan, hogy 200 000 személy részesül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által megtérített kezelésben, és tudjuk, hogy körülbelül 100 000 páciens saját magának vásárol gyógyszert, hogy eltitkolhassák betegségüket, elsősorban az ilyen betegségben szenvedőkkel szembeni intolerancia miatt” – magyarázta az orvos az epilepszia elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Az epilepsziának számos kiváltó oka lehet, legtöbbször nagyon korán jelentkezik és egész életen át tarthat. A betegek jelentős része gyógyszerekkel tudja kontrollálni a betegségét, róluk legtöbbször keveset tudnak, mert nincsenek kríziseik nyilvános helyeken, és általában jól beilleszkednek a társadalomba – mondta az orvos.

Mîndruţă szerint a páciensek 30 százaléka nem tudja gyógyszeres kezeléssel kordában tartani betegségét . „Azoknak, akik nem tudják irányítani betegségüket, mert gyógyszerrezisztens epilepsziájuk van, nagyon nehéz életük van, nem úgy viszonyulnak hozzájuk az emberek, mint mindenki máshoz” – tette hozzá a szakember.

Kép és szöveg: AGERPRES