Meghalt Demján Sándor

Életének 75. évében elhunyt a börvelyi születésű Demján Sándor üzletember, Börvely község díszpolgára.

Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt.

Demján Sándor 1943. május 14-én született Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben, a Fejér Megyei ÁFÉSZ-nél kezdte. Pályája során számos cég létrehozásánál bábáskodott: 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása.

Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását, 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Díjat.

Budapest városfejlesztésében betöltött kiemelkedő munkásságáért 2003 óta Budapest Díszpolgára.

A hazai kultúráért, valamint a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkájának eredményeként az Emberi Méltóságért kitüntetésben részesült. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

Demján Sándort március 26-án, hétfőn érte a halál, temetésével kapcsolatban később intézkednek.

Forrás: MTI

A felvételünk Börvelyben készült, két éve. Akkor ünnepelték, hogy több mint 800 éves Börvely. Nyolcszáz esztendővel ezelőtt keletkezett írásban tűnik fel legelőször a község elnevezése. Persze jóval korábban is éltek emberek a vidéken, az egykori Ecsedi-láp mentén, ám e jeles évfordulót is illik megünnepelni. Ennek jegyében méltó főhajtást tartottak 2016-ban. Ünnepi istentiszteletre gyűltek össze a börvelyiek, majd sort kerítettek arra, hogy a falu szülöttének, Demján Sándor magyarországi üzletembernek átadták a díszpolgári kitüntetést. A központi téren egytonnás, márványlappal díszített kőszikla hirdeti ezentúl, hogy mekkora múltra alapozhat az a település.