A Színház Világnapja

Március 27-én a Színház Világnapja alkalmából a Nagykárolyi Városi Színházban Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának művészeti igazgatója, a Család ellen nincs orvosság című előadás előtt olvasta fel az idei év üzenetét, Simon McBurney író, színész és rendező megfogalmazásában.

Olyan korban élünk, amely lemond a jelenről. Az épp csak elmúltra és a közeljövőre összpontosít. Ez nincs a birtokomban. Azt meg fogom venni. Most, hogy az már az enyém, meg kell szereznem a következő… valamit. A múlt mélysége eltörölve. A jövő következmények nélküli.

Sokan mondják, hogy a színház jottányit sem tud és nem fog ezen változtatni. Csakhogy a színház nem fog megszűnni. Mert a színház egy hely, hajlamos vagyok azt mondani: menedék. Ahol az emberek egybegyűlnek, és azonnal közösséggé formálódnak. Ahogy ez mindig is volt. Minden színház az adott emberi közösség méretével azonos, legyen az ötven vagy tizennégyezer fős, egy nomád szekérkaraván vagy az ókori Athén egyharmada.

Felhőtlen szórakozást nyújtott a vígjáték, amit március 27-én a Nádai István-, március 28-án pedig a Krémer Manci-, illetve a Bródy István-bérlettel rendelkezők tekinthettek meg.

Közlemény