RMDSZ: összegyűlt az 1 millió aláírás!

Összegyűjtöttük az egy millió aláírást! De most még nem dőlhetünk hátra, biztosra kell mennünk! Ezért a munka folytatódik, április 3-ig le sem állunk! – áll az RMDSZ közleményében.

Az elsők között voltunk, akik az európai polgári kezdeményezés lehetőségével éltünk közel tíz éve, a lisszaboni szerződés bevezetését követően. Hosszú, nehéz, de főként tartalmas és tanulságos időszakot tudhatunk magunk mögött. A Minority SafePack – Európai védelmet jogainknak kezdeményezéssel elvittük a magyar ügyet és az őshonos kisebbségek ügyét Európába, és beérni látszik az RMDSZ által koordinált európai kampány is. Köszönjük!

Kelemen Hunor szövetségi elnök a következőket nyilatkozta:

 

Egymillió támogatónál tart a Minority SafePack

A FUEN által összesített adatok szerint eddig egymillió uniós állampolgár támogatta aláírásával a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést. Ez a becslés az online támogatások és a FUEN tagszervezetei és partnerei által papíron gyűjtött aláírások összesítéséből származik. A papírformájú aláírások mindenikét még nem ellenőrizték le a kampány koordinátorai, ezért emlékeztetnek: ez nem egy végeredmény, hanem csak egy becslés. Épp ezért nagyon fontos, hogy a kampány tovább folytatódjon egészen a határidőig, április 3-án éjfélig: csak akkor lehet biztos a Minority SafePack kampány sikere, ha kényelmesen túllépik az egymilliós határt.

 

„Egy európai mozgalmat hoztunk létre a kisebbségi jogokért, és hálás vagyok mindenkinek, aki szervezte, támogatta és aláírta kezdeményezésünket. Azonban még nem jött el az ünneplés ideje. Az utolsó pillanatig folytatjuk az aláírások gyűjtését. Minden egyes támogató aláírás számít, és minden aláírás a közösséged erejét mutatja. Mindenkit arra kérek, írja alá és népszerűsítse a kezdeményezést!

 

Külön köszönöm az RMDSZ-nek, hogy élére állt a kezdeményezésnek, mindvégig a Minority SafePack hajtómotorja volt, illetve köszönöm az erdélyi magyaroknak a támogatást, nélkülük közel sem kerülhettünk volna a sikerhez. Azért is hálásak lehetünk, hogy kezdeményezésünk egy olyan magyar üggyé nőtte ki magát, amely egyöntetű támogatást élvez mind a magyarországi, mind a határon túli magyarok körében” – nyilatkozta Vincze Loránt FUEN-elnök.

 

Tíz tagállamban – Románia, Magyarország, Szlovákia, Lettország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Bulgária, Litvánia és Szlovénia – lépték át az országos küszöböt, és Olaszországban, Ausztriában és Lengyelországban is jó esély van erre a kampány zárultáig.

 

A végleges adatokat a szervezők szerdán, április 4-én az európai ernyőszervezet székhelyén, a németországi Flensburgban, illetve Kolozsváron, az RMDSZ székházában ismertetik romániai idő szerint 11 órakor, az eseményeket a Minority SafePack Facebook-oldalán élőben lehet követni.

 

A FUEN megítélése szerint az Európai Unióban a nemzeti kisebbségek védelmében gyűjtött nagy számú aláírás egy markáns üzenetet fogalmaz meg: az Európai Uniónak el kell ismernie és védenie kell az őshonos kisebbségeket és nyelvi csoportokat. A kezdeményezés sikere túlmutat a FUEN tagszervezetein, a valós nyelvi és kulturális sokszínűséget óhajtó polgárok európai mozgalmává vált.

Közlemény