Észszerűsítés

A szenátus keddi ülésén hallgatólagosan elfogadta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében egy bizonyos érték alatt egy hatóság közvetlenül vásárolhat termékeket, szolgáltatásokat vagy munkálatokat, lemondanak a legalacsonyabb ár elvéről és a küszöbérték alatti beszerzésnél már nem szükséges az elektronikus közbeszerzési rendszeren megjeleníteni a kiírást.

A megvitatás és megszavazás határideje április 3-án járt le, az erről szóló jegyzőkönyvet kedden olvasta fel Adrian Ţuţuianu ülésvezető.

A tervezet kezdeményezői szerint a közvetlen közbeszerzési küszöbérték bevezetésére azért volt szükség, mert az önkormányzatok többször jelezték, hogy kisebb meghibásodások javításakor, gépek, felszerelések, bútorok beszerzésekor bonyolult az eljárás.

A törvénytervezet értelmében a szerződést kötő hatóság közvetlenül vásárolhat termékeket vagy szolgáltatásokat, amennyiben a beszerzés értéke nem haladja meg a 132 519 lejt áfa nélkül, és munkálatokra is köthet szerződést, amennyiben ezek értéke kevesebb mint 441 730 lej. Amennyiben a szolgáltatás, termék vagy munkálat becsült értéke 10 000 lejnél kevesebb, a hatóságnak nem szükséges az elektronikus közbeszerzési rendszeren megjelenítenie a kiírást.

A legalacsonyabb ár elvével kapcsolatban a tervezet leszögezi, hogy a közbeszerzést kezdeményező hatóság a legjobb ár-minőség vagy költség-minőség kritériumok alapján dönthet.

Az ügyben a képviselőház a döntő kamara.

Forrás: AGERPRES