Euróra várva

Viorica Dăncilă miniszterelnök is részt vett az euróra való áttérést előkészítő országos bizottság első ülésén. A kormányfő csütörtökön azt nyilatkozta, hogy az ülés „fontos pillanat, az euró bevezetése az ország legjelentősebb projektje” és ehhez együttes erőre van szükség.

„Köszönöm, hogy eljöttek az euróra való áttérést előkészítő országos bizottság első ülésére. Fontos pillanat ez, mivel az euró bevezetése az országos projekt, egy olyan terv, amelyhez minden erőt egyesítenünk kell, és azt hiszem, mindannyian aláírhatjuk, hogy ez Románia legjelentősebb projektje a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozást követően” – nyilatkozta Dăncilă az ülés kezdetén.

Az ülésen részt vesz a Román Nemzeti Bank kormányzója, Mugur Isărescu, Viorel Ştefan miniszterelnök-helyettes és Leonard Orban államelnöki tanácsos is.

Viorica Dăncilă március 21-én jelentette be, hogy létrejön az euróra való áttérést előkészítő országos bizottság.

A bizottságnak többek között az lesz a feladata, hogy megszabja az euró bevezetésének menetrendjét, illetve, hogy hozza meg egyrészt a gazdasági szféra, másrészt a társadalom erre történő felkészítését célzó intézkedéseket.

A testületben az Államelnöki Hivatal, a kormány, a helyi hatóságok, az akadémiai szféra, a civil szervezetek, a munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek képviselői egyaránt helyet kapnak. A bizottságot két elnök – a kormányfő és a Román Akadémia elnöke – vezeti majd, akiknek munkáját két alelnök – a Román Nemzeti Bank kormányzója és a gazdasági ügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettes – segíti – tette hozzá Dăncilă.

Forrás: AGERPRES