Irodalmi főhajtás

Idén is főhajtást szerveztek annak alkalmából, hogy 88 éve született Corneliu Balla nagykárolyi költő, irodalmár. A Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság a Nagykárolyi Városi Könyvtárral közösen, immár a második alkalommal irodalmi felvonulást szervezett.

Április 18-án délben vonultak el a város azon pontjaihoz, amelyekhez kötődött a jeles nagykárolyi kulturális egyéniség. Egykori otthona előtt, a Republicii lakóparkban lévő emléktábla elől indultak el a megemlékezők. A virágkoszorúk elhelyezését követően a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum elé vonultak – korábban ott a Mezőgazdaságipari Középiskola működött –, és Balla tanár úr mint román szakos pedagógus tevékenykedett. A szemközti épülethez mentek át, a könyvtárhoz, amelyet egy alkalommal második otthonának nevezett. Az emlékmenet a kastélykertben ért véget – mégpedig diákok mondtak el párat a versei közül: Bogdan Luca, Varga Ligia, Lazăr Amarillis, Bianca Cădar, Petrișor Cristina, Graz Denisa – mindannyian a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola 6. osztályos tanulói, Graz Gabriela tanár tanítványai.

A megnevezett helyszíneken Nicoleta Latiș könyvtáros és Adrian Ștefănuți, a kulturális igazgatóság munkatársa szolgált Corneliu Balláról szóló ismertetővel. A kastélykertre el is helyeztek két információs táblát, melyeken a költő-tanárember életrajzi adatai olvashatók, őt ábrázoló képek láthatók.

Közlemény