Milyennek képzelik el az idei Nagykárolyi Fesztivált?

Bogdan Georgescut, a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság vezetőjének tettük fel a címbéli kérdést. Megtudtuk, idén nem lesz középkori fesztivál. Igényességben azonban a CareiFest minden korábbinál tartalmasabb lesz.

Mint ismeretes, különböző európai uniós finanszírozású projektek végett pénteken gyűlést tart a város határozathozó-testülete. A kulturális igazgatóság kérte a tanácsot, hogy határozzák meg, a helyi költségvetésből mekkora összeget használhatnak fel a nyári rendezvényekre.

Érdeklődésünkre Bogdan Georgescu elmondta: a tervezet szerint augusztus 4-e és 12-e között zajlik majd a megszokott helyszínen, azaz a lovarda előtt a rendezvénysorozat. Az első három napon folklórfesztivált tartanánk. Lesz román, magyar, sváb és cigány népzene, néptánc, és akárcsak tavaly, szerephez jutnak más népek is. Még nem tudni, hogy idén is horvátok lesznek-e, vagy szerbek, szlovákok, ukránok. A többi rendezvény az AugusztFeszt keretébe sorolódik. Természetesen idén is lehetősége lesz a helyieknek bemutatkozni, megmutatkozni. Így lesz estje a táncosoknak, de az esti nagykoncertek előtt fellépnek a Nagykárolyi Kulturális Központ könnyűzenei szakosztályának a növendékei is, továbbá a hangszeresek stb. Minden este lesz koncert, mindig egy-egy sztárfellépő előadásának örülhetünk – tudatta a kulturális igazgatóság vezetője. Egyelőre nem mondta el, hogy kik is ezek a fellépők, hiszen még nincsenek aláírt szerződések, hogy azt megtehessék, ismerniük kell a pontos költségvetésüket. Az bizonyos, hogy egyaránt lesz ismert romániai és magyarországi fellépő. Gondolnak arra, hogy az idősebbeknek, a középkorúaknak, és a tizenéveseknek „tetsző” előadót is hívjanak.

Idén tehát nem tartják meg a Villa Karul középkori fesztivált. Mint megtudtuk, annak idején a kastély felújításához kötődően vállalták fel a fesztivál megszervezését. Azonban, hogy évről évre igényesebb, nagyobb szabású legyen, sokkal több pénzre lenne szükség. Mivel már nem kötelező megtartani, úgy döntöttek, hogy egy időre hanyagolják, s majd esetleg újraélesztik, amikor több pénz áll a rendelkezésükre. A középkori fesztivál egyik kedvelt elemét, azaz a kézműves foglalkozásokat azonban megszervezik a folklórfesztivál keretében. Ugyanakkor igyekeznek helyi kulináris értékeknek lehetőséget biztosítani – így a reményeik szerint lehet majd strudlit vásárolnunk. Szintén célkitűzésük, hogy valamilyen formában italt – elsősorban frissítőket – lehessen vásárolni a rendezvények közelében.

Bogdan Georgescu elmondta: a régizenei és a dzsesszfesztivált idén is szeretnék megtartani, azonban szerencsésebbnek érzik, ha zárt térben, egy későbbi, talán szeptemberi, októberi időpontban tartanák meg.