Elismerésünk, Bikfalvi Zsolt!

A nagykárolyi Bikfalvi Zsolt AFIAP noha önmagát jelenleg sem tartja portré- vagy életképfotósnak, ám ha ott van az alany, ha ott a pillanat, akkor azt kell megörökíteni. Érdeklődésünkre elmondta továbbá, hogy egy közelgő szilágysági alkotótáborban is az ottani arcokat, a hozzájuk kötődő életutakat akarja megörökíteni. Erről és más terveiről beszélgettünk.

Vonzza, mind jobban vonzza a fotóművészet ezen ága – ismerte el Bikfalvi Zsolt.

Megtudtuk tőle, hogy ismét Nagykároly látja vendégül a Román Fotóművész-szövetség éves közgyűlését. A május 5-ei alkalmon – mely a Károlyi-kastélyban lel otthonra – átadják a nemzetközi fotóművészeti kitüntetéseket, minősítéseket. Több amolyan testvérfotóklub is jelezte a részvételi szándékát – mondta el a nagykárolyi Vasile Vénig László Fotóklub alelnöke. A romániaiakon kívül jönnek majd a nyíregyháziak és a békéscsabaiak. A látogatás és a rendezvény persze alkotótáborrá is nemesül: a kastélyt fotózzák majd a vendégek, illetőleg a városházát, annak a báltermét. Ellátogatnak Mezőfényre, méghozzá a malommúzeumba és a tájházba. Strudlit készítenek majd nekik a helyiek. Míg a nagykárolyi Ceatăra népzenei együttes jellegzetes szatmári román és magyar folklórral fog kedveskedni.

Május 18-án Stipsits Ibolya fotókiállítással mutatkozik be Nagykárolyban. St. Martin szaxofon- és pánsípművész is vele fog jönni, és a közös könyvüket is megismerhetjük. Ezt a rendezvényt is közösen szervezi a fotós egyesület a művelődési központtal, a kulturális igazgatósággal, illetve a kulturális turisztikai alapítvánnyal. Az egyesület egyébként idén is meghirdeti majd az őszi fotográfiai szalonját.

Ismét a Szilágyságba utazik Bikfalvi. Mint talán többen emlékeznek, tavaly is részt vett a szomszédos megye fotográfiai alkotótáborában, mégpedig számos nemzetközi hírű fotóművésszel együtt. Az idei nemzetközi tábor szervezői ukrán, dán, svájci, német fotósokat hívtak meg, az itteniek közül Zsolton kívül a váradi Ovi D. Pop és Adela Rusu lesz jelen. Új útvonalon járják be a hepehupás vén Szilágyot. Bikfalvi Zsolt ennek kapcsán elmondta: örül a meghívásnak, hiszen jó szakemberekkel dolgozhat, barátságokat alakíthat ki, tapasztalatot cserélhet. Egyébként szokás egy-egy ilyesféle tábor alkalmával, hogy a fotósok többen keresik fel ugyanazt az alanyt, s például egy jó portré érdekében páran „beszéltetik”, míg egy másikuk elkészítheti a megálmodott képet.

Szeptemberben egy másik alkotótáborban is részt vesz majd, méghozzá Homoród mentét „kapja majd lencsevégre”. Mindkét helyszínen az arcokat, és a mögöttük megbúvó életutakat fogja keresni.

Egyéni kiállításával készül Nagybányára, és közben erősen körvonalazódik egy budapesti tárlat. Méghozzá nem is akárhol! Az 1879–80-ban épült eklektikus, neoreneszánsz épületet 2002–03-ban restaurálták. Az Aranytíz a budapesti közművelődés egyik meghatározó intézményévé lett. A Károlyban már bemutatott Face to Face kiállítását tervezi odavinni.

Nemrégiben megjelent a kortárs magyar fotóművészeti album, melyet ebben az évben is a Magyar Fotóművészek Világszövetsége adott ki. Ebben öt Bikfalvi-alkotásra lelhetünk. Igen rangos elismerés ez – felelte kérdésünkre. Mint hozzátette: módfelett megtisztelőnek érzi, hogy a kortárs magyar fotóművészeti almanachban egy duplaoldalt az ő képeire szántak. Ha már az ilyen jellegű elismeréseknél tartunk, a nagykárolyi fotóművész elárulta, hogy pont a napokban derült ki, hogy a neves ausztriai trierenbergi körversenyben, a világ legnagyobb fotográfiai szalonján 24 képalkotása minősült döntősnek. Tavaly amúgy a nagyvilág százöt országából 120 ezer fotót neveztek, vélhetően idén még többet, és ezek között kaptak az ő képei művészi minősítést.

Pár alkotása: