Elismerésünk, Andor!

Mák Andor ötödik osztályos nagykárolyi tanuló a hétvégén Szabadkán versenyzett, méghozzá a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen döntőjében. Dicsérettel tért haza.

A hétvégén tartották meg az országközi verseny döntőjét a vajdasági városban.

Mint beszámoltunk róla, ugyanennek a versenynek, de a középiskolásoknak meghirdetett döntőjében a nagykárolyi Elméleti Líceum egy másik diákja, Muszka Csaba a III. helyezést érte el. Azt a döntőt Kaposváron tartották meg. Még február elején Szováta látta vendégül a rangos verseny erdélyi döntőjét, amelyen sikerült kiérdemelnie a továbbjutási lehetőséget a kilencedikes Csabának és az ötödikes Andornak.

Szabadkán egyébként két másik Szatmár megyei diák is részt vett. Andor felkészítő tanára: Kiss Sándor.

2

A Kárpát-medencében a matematikát több helyen tanítják magyar nyelven. A különböző országokban tanító magyar anyanyelvű matematikatanárok régóta érezték, hogy a meglévő matematika versenyek mellett szükség van egy szélesebb körű rendezvényre, amelyen a különböző régiókban élő diákok találkozhatnak, összemérhetik tudásukat, erősíthetik együvé tartozásukat. A magyar diák, a környező országok közül bármelyikben is éljen, meríthet a világhírű magyar matematika gazdag kincsestárából, valamint az ukrán, a román, a délszláv, a szlovák és más népek matematikai hagyományaiból is.

A verseny megrendezésének régóta dédelgetett gondolatát – amelyre az új közép-európai helyzetben nyílott lehetőség – az 1991-es szegedi Rátz László Vándorgyűlésen fejtette ki Bencze Mihály brassói matematikatanár. Az első verseny megrendezésének önzetlen nagy munkáját Oláh György tanár vállalta magára. Így született meg a Nemzetközi Magyar Matematika Verseny. Azóta minden évben egyszer megrendezik. Kétévente Magyarországon, a közbülső években pedig a szomszédos országokban van a helyszín.