Egykori károlyi középiskolás

A nagykárolyi közösség egy jeles személyének könyvbemutatóját tartották péntek este a városháza tanácskozó termében. Az illőszámú jelenlévő egykoron osztály- vagy évfolyamtársa volt Pécsi Ferencnek.

Életem mottója: Igazságosság és szeretet címmel jelent meg nem is olyan régen a könyv, melyet már bemutattak Szatmárnémetiben és a szerző szülőfalujában, Börvelyben. Az ismert Szatmár megyei személyiség sorsának közéleti és magánéleti alakulását egyaránt ismerhetjük meg a kolozsvári IDEA nyomda kiadványából. Az 1989–2004 közötti eseményeket összefoglaló könyv a szatmári magyarság számára dokumentumértékkel bír.

„Könyvünk kétféle aspektusból mutatja be Pécsi Ferenc személyét: politikai–közéleti és magánéleti emberként. Mindkét esetben az 1989-es év fordulópontnak számít. Az ez év decemberében elkezdődő romániai politikai rendszerváltás és közéleti megújulás változást hoz életében.” – olvasható a kötet fülszövegében.

Végh Balázs Béla egyetemi oktató, a kötet szerkesztője üdvözölte a péntek esti alkalmon az egybegyűlteket. Örül annak, hogy sok évtizedes távlatban is bebizonyosodott erős közösségtudattal rendelkeznek a hajdani osztálytársak – vallotta be a szerző. Elmondta: különösképpen meghitt kapcsolatok alakultak ki annak idején például a tanár–diák viszonylatában is. Még egyetemi évei alatt is előfordult, hogy „csak” Károlyig tudott vonattal jönni. Nem volt lehetősége hazajutni Börvelybe, ezért egykori tanárához kopogtatott be az esti órákban, Fényi Istvánhoz. Szívesen látta az oktatója, megvacsoráztatta, ottaltatta, és reggel mehetett a szüleihez. Ennek szellemében a kötetének négy-négy darabját adományozta két jelenlegi nagykárolyi középiskola, az Elméleti Líceum és a Kalazanci Szent József Líceum könyvtárának.

A könyvírás gyógyítja, ezért is kezdett neki élete ezen időszakának számbavételéhez – mondta el Pécsi Ferenc.

Tolnay Adrienn vallástanár olvasott fel részletet a könyvből, s a szerkesztő, Végh Balázs Béla ismertette ezt követően a kötetet, melyet meg is lehetett vásárolni. Sokan éltek a lehetőséggel, és a szerző szívesen dedikálta is a könyvet. Kérdések, hozzáfűzések is elhangzottak, illetve állófogadás keretében kötetlenül is lehetett beszélni arról az egykori tragédiáról, amely a nagykárolyiak sokaságának a szemébe is az elkeseredettség könnyeit hozta meg. Szó esett ugyanakkor a 247 vállalkozásról, amelyek közül jó néhány ma is működik, és amelyek Pécsi Ferenc vállalkozásélénkítő kezdeményezésének köszönhetik a létüket.