Senki madara a színházban

Május 25-én, pénteken 19 órai kezdéssel a Nagykárolyi Városi Színházban a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese bemutatja a Senki madara című előadását. A Szabó T. Anna meséje nyomán készült táncjáték az Arany János-bérlet utolsó előadása.

2

Ne nézz! Az alkotás magányos dolog, ugyanakkor a legnagyobb kitárulkozás is. Paradoxon. Mint az élet, a szenvedély, a vágy, a halál. Senki madarai vagyunk és Tátosok. Így, L nélkül. Erről mesél a Senki madara című előadás, mely Szabó T. Anna azonos című művét dolgozza át, Magyar és Keleti, Régi és Új, Népi és Mai, Zene és Tánc, Próza és Vers rendhagyó és hagyományos elegyébe ágyazva. A MESE átmos. Megtisztít. Ezt tudták a régiek. A SENKI MADARA újkori mese, mégis évezredes hagyományokra épít. A MESE, egy olyan anyag, amely pontosan érzi, hogy hol vannak lelkünk szövetén a szakadások és azokat foltozza össze finom szövetű fonalával. „Ürességből hívni elő a teljességet.” – Számomra erről szól ez a mese. Elsősorban az egyén és a világ, valamint a művész és a társadalom kapcsolatának kusza egybefonódásáról.

A főszereplőnk – Tátos – pusztája számomra egyenértékű a művészember társadalmon kívüli magányával. Estragon világa ez. Számodra – kedves néző – lehet, hogy egészen mást mond. Magányról suttog vagy bimbózó szerelemről… önmagad megismeréséről vagy csak a játék önfeledt mámoráról… halálról vagy arról a csodálatos körforgásról, amelynek mindnyájan részesei vagyunk.

Játsszák: Trabalka Cecília m.v., Brugós Sándor-Csaba, Forgács-Popp Jácint, Kacsó Bálint, Kerekes Dalma, Pintea Carmen-Theodora, Schmith Nándor Gyula, Szabó Enikő Ágnes, Szabó Mercédesz, Szerefi Ilona, Tímár Tímea, Tőkés Imola, Vizeli Dániel

Zenekar: Bartalis Botond, Dallos Levente, Székely István, Szukits Éva, Veres Lóránt, Trabalka Cecília m.v.

Rendező: Tóth Tünde

Koreográfusok: Brugós Sándor Csaba, Győrfi Csaba, Tőkés Imola

Zene: Cári Tibor, Trabalka Cecília m.v.

Díszlet: Rákay Tamás

Jelmez: Cristina Breteanu

Videómontázs: Izsák Előd.

Közlemény

3