Előzés élőben – felfoghatatlan katasztrófa

Élőben közvetítette az egyik közösségi portálon a kilenc ember halálát okozó ceglédberceli balesetet a kisbusz sofőrje – közölték romániai hírforrások.

Az Adevarul bukaresti napilap internetes oldalán, és több más romániai portálon is közzétett felvételen az látszik, hogy a sofőr önmagát is filmezi, majd a telefonja kameráját az út felé fordítja, és egy egyenes útszakaszon egy kisbusz, valamint egy teherautó előzésébe kezd. Jól látható, hogy jön szembe a piros fülkéjű teherautó, de a sofőr semmit nem próbál tenni azért, hogy elkerülje az ütközést.

A román sajtóba a felvételnek egy olyan változata került, amelyen a minden bizonnyal sokadjára lejátszott közvetítést nézi és román nyelven kommentálja egy férfihang, miközben a háttérben zene hallatszik. Azt állapítja meg, hogy a sofőr bizonyára azért nem figyelt az útra, mert az előzés közben olvasta az élő közvetítéséhez fűzött kommentárt.

A Digi 24 hírtelevízió szerint a kisbusz Szlovéniából tartott Románia felé. Utasai a Maros megyei Désfalváról (Deaj) származtak.

A román külügyminisztérium kedden késő este azt közölte, hogy az áldozatok nagy számára való tekintettel a holttestek hazaszállításának a költségeit a minisztérium sürgősségi alapjából fedezik.

Forrás: MTI

Nem hét, hanem kilenc személy halt meg a kedden délután Budapest közelében történt közlekedési balesetben, amelyben egy romániai rendszámú kisbusz volt érintett – közölte kedd este a külügyminisztérium.

A tárca közleményének kiadásakor még zajlott az áldozatok személyazonosítása. Addig négy áldozatról állapították meg, hogy román állampolgárságúak voltak.

A holttestek hazaszállításának költségeit a külügyminisztérium fedezi – mutatott rá a közlemény.

A helyszínre vonult konzuli csapat tájékoztatása szerint a baleset Budapesttől mintegy 60 kilométer távolságra, az M4-es főúton történt. A kisbusz – amely Szlovéniából Románia felé tartott – nagy sebességgel előzésbe kezdett, és frontálisan ütközött egy szemből jövő kamionnal.

Románia budapesti nagykövetsége állandó kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, valamint az áldozatok családtagjaival, és segít a holttestek hazaszállításához szükséges dokumentumok kiállításában.

A külügyminisztérium ugyanakkor őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

Forrás: AGERPRES