Hivatások születnek

A tanítványok meghívásának története, a meghívás gondolata szőtte át az idei egyházmegyei ministránstalálkozó tematikáját, történéseit. Egyházmegyei szintű ministránstalálkozót tartottak június 2-án, a nagykárolyi Kalazanci Szent József plébánián. Kétszáz gyerek és fiatal már reggel megtöltötte a templom padsorait, ahol a köszöntések után bemutatták azokat a rövid előadásokat, amelyekkel még otthon készültek.

A mottóból – „Gyertek nézzétek meg” (Jn 1,38) –, illetve az érintett bibliai részből ihletődve ugyanis a csoportok kiválasztottak egy-egy bibliai személyt, akár szentet, akiről meséltek, akit megjelenítettek, eljátszottak. Előadásaikat pontozták, ahogy pontokat gyűjthettek az akadályversenyen is. Az ügyesebbek, a nagyobb bibliai és hittan tudással rendelkezők a nap végére felálló sorrendben jobb helyezést értek el.

A ministránsok számára kétség kívül az egyik legfontosabb programpont a püspöki szentmise volt. Schönberger Jenő püspök meglátogatta őket rendezvényükön, bátorította, buzdította őket, négy órától pedig szentmisét mutatott be körükben. Ennek szentbeszédét a házigazda közösség plébánosa, Ilyés Csaba nagykárolyi főesperes mondta, kérve a fiatalokat, hogy ahogyan a tanítványok követték Jézust és vele maradtak, úgy ők se térjenek le megkezdett útjukról. Emlékeztetett a hivatások szombatjára, amely a ministránstalálkozó napjára esett és kérte a ministránsokat, imádkozzanak a hivatásokért, legyenek ők, maguk is nyitottak, figyelmesek Isten hívására – akár a ministránsi út folytatására, akár mélyebb követésre szól a meghívás.

A ministránstalálkozó versenyét, a pontok összesítése alapján az erdődi Nagyboldogasszony-plébánia csapata nyerte – ők strandoláson vehetnek részt –, második lett a Fatimai Szűz Mária-plébánia csapata – ők közösen pizzáznak –, harmadikak pedig a felsőbányai Nagyboldogasszony-plébánia ministránsai – ők jövőre ingyen vehetnek részt a találkozón.

Közlemény