Most kell irtani a parlagfüvet!

Ilyenkor, a nyár elején lehet hatékonyan fellépni a parlagfű ellen. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a jövendő nemzedékei értesüljenek róla, mekkora veszélyforrás is ez a gyomnövény. Ennek jegyében országos, megyei és helyi hatóságok, továbbá oktatási intézmények, valamint például mezőgazdasági vállalkozások társultak, és ma Csanálosnagyerdő mellett irtották a parlagfüvet, egyeztettek a témában.

Hozzávetőleg nyolcvan diák irtotta ma a parlagfüvet a Natura 2000 természetvédelmi övezetben, melynek a kezelője a Szatmári Erdők Erdészeti Hivatala. Nyolc oktatási intézményből érkeztek: a nagykárolyi Simion Bărnuțiu Műszaki Líceumból, a nagykárolyi Iuliu Maniu Szaklíceumból, a Nagykárolyi 3-as Számú Általános Iskolától, a Tasnádi Ipari Líceumból, a tasnádi általános iskolából, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Líceumból, valamint a börvelyi, kálmándi iskolákból.

– Nagyon szép, verőfényes napot fogtunk ki. Öröm itt lenni a természet ölében – nyilatkozta Radu Roca, az országos környezetvédelmi hatóság alelnöke. – Ezt az alkalmat is meg kell ragadnunk arra, hogy tudatosítsuk, mekkora veszélyforrást is jelent a parlagfű. Méghozzá nem csak az emberekre, hanem az állatvilágra is, azaz a környezetünkre. A legfontosabb az, hogy erről tájékoztassuk a gyerekeket. Éppen ezért örülök annak, hogy a jövő nemzedék tagjai irtották a füvet, hiszen bennünk bizonyosan tudatosul mindez – tette hozzá.

– A nemzetközi környezetvédelmi nap tiszteletére íme, Nagykároly vidékére is eljutottunk – emelte ki Békéssy Erzsébet, a megyei környezetvédelmi hatóság vezetője. – Méghozzá egy olyan téma mentén jöttünk, a parlagfűirtás fontossága kapcsán, amely nagyon aggaszt, érint minket. Márciusban megjelent végre az a törvény, amelynek értelmében mindenkinek kötelessége irtani a parlagfüvet. Fontos ez, hiszen nagyon ártalmas az egészségre – fejtette ki. Hozzátette: az allergológusok kimutatták, hogy évről évre egyre többen szenvednek a gyom miatt. Éppen ezért össze kell fognunk az irtásában. Elmondta, hogy a törvény rendelkezése szerint legfőképpen az önkormányzatok feladata, hogy a földeken, az utak mentén irtsák a parlagfüvet. Ugyanakkor a telektulajdonosoknak is kell erről gondoskodniuk. Hiszen a gyom legjobban a parlagon hagyott földeken jelenik meg – hangsúlyozta. A törvényalkotók szigorú büntetéseket helyeztek kilátásba: magánemberekre 750 és 5000 lej közötti bírság szabható ki, míg jogi személyekre ennek a többszöröse. Ha másért nem, hát ezek elkerülése végett is érdemes ügyelni – nyomatékosította. – Most, júniusban van az ideje az irtásnak. Fontos, hogy gyökerestől tépjük ki a parlagfüvet – mutatott rá a szakember. Mint hozzátette, persze később, augusztusban is lehet kaszálni a nagyon nagyra megnőtt növényeket, ám akkor visszanőnek. A hatékony védekezésnek ez az időszaka – hangsúlyozta.

Hogy érdekesebb, összetettebb legyen a nap, a diákoknak versenyt szerveztek – tudtuk meg Balogh Sándor mérnöktől, a Szatmári Erdők Erdészeti Hivatala vezetőjétől. Díjazták például azokat, akik a legtöbb parlagfüvet szedték ki. A zsákokba bálázott parlagfüvet egyébként a környezetvédelmisek elviszik Szamosdobra, a szeméttelepre, ahol komposztálják, azaz hasznosítják a gyomot. A diákoknak képes előadást is össze kellett állítaniuk – természetesen ebben a témában. Melyek is a parlagfű veszélyei? Miként és mikor lehet hatékonyan fellépni ellenük? Stb. Egy harmadik próbatétel főként a középiskolásoknak szólt: traktorvezetési, illetve traktoros kaszálási tudásukat mérhették össze. A nyerteseket díjazták a Szatmári Erdők Erdészeti Hivatala és a csanálosi mezőgazdasági társulásnak köszönhetően.

A jó hangulatú program a nagyerdei tölgyfák árnyékában elfogyasztott bográcsossal és kötetlen beszélgetéssel zárult.