Sikeres konzuli nap

Újfent nagyon sok embernek segédkeztek a magyarországi állampolgársággal kapcsolatos ügyintézésben. Szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagykárolyi székházában, azaz az Eurotrans Alapítvány területi irodájában közel félszáz honosítási kérelmet nyújtottak át Magyarország kolozsvári főkonzulátusa munkatársainak.

Ez a szám azt jelenti, hogy körülbelül kétszer ennyi, azaz száz személy igényelte a könnyített honosítást. Huszonnégy személy az úgynevezett klasszikus anyakönyveztetéssel kapcsolatos ügyeit intézte a kihelyezett konzuli napon. Ez pedig azt jelenti, hogy ők már egy ideje rendelkeznek a magyar állampolgársággal, és a magyarországi hatóságokkal közölték a különféle anyakönyvi változásokat – például születés, elhalálozás, házasság, netán válás stb. A főkonzulátus munkatársainak igen sok anyakönyvi kivonatot is átadtak, de egyéb konzuli ügyeket is intéztek a nagykárolyiak, illetve a vidékbeliek, így többen igényeltek Magyar igazolványt, illetve pótfüzetet. Ismét sokan, egész pontosan huszonketten kértek magyarországi útlevelet.

A konzulátus munkatársai a hosszúra nyúlt napot követően elmondták, hogy jó érzés volt Károlyban lenni, sokaknak tudtak a segítségére lenni.

Egyelőre nem tudni, hogy legközelebb pontosan mikor lesz Nagykárolyban kihelyezett konzuli nap, ám ennek ellenére már lehet érdeklődni, feliratkozni az RMDSZ nagykárolyi irodájában. Javallott minél hamarabb megtenni, hiszen már többen feliratkoztak arra az alkalomra.